Doorzoek volledige site
21 februari 2011 | NJ

Aftellen tot de Belgian Building Awards 2011

Tradities zijn er om in ere te houden. Naar jaarlijkse gewoonte reikt op 2 maart 2011 Batibouw in samenwerking met Trends Top Bouw, de Orde van Architecten, de Confederatie Bouw en De Bouwkroniek de Belgian Building Awards uit. Wij wachten, en velen anderen met ons, in spanning af.

Tradities zijn er om in ere te houden. Naar jaarlijkse gewoonte reikt op 2 maart 2011 Batibouw in samenwerking met Trends en Top Bouw, de Orde van Architecten, de Confederatie Bouw en De Bouwkroniek de Belgian Building Awards uit. Wij wachten, en velen met ons, in spanning af.

De wedstrijd heeft als doel de Belgische architectuur te promoten. De permanente jury bestaat uit Jan Bruggemans, voorzitter, Barbara Van Der Wee, Laurent Ney en Dirk Jaspaert. Het is de bedoeling weldoordachte projecten te bekronen die een voorbeeld voor het beroep kunnen zijn. Andere peilers zijn: originaliteit, innovatie, coherentie, homogeniteit, eenvoudigheid en doorzettingsvermogen.

 

Categorieën

Trends en Top Bouw nemen al enkele jaren het architectuurgedeelte voor hun rekening. Uit de inzendingen zullen ze in twee categorieën; ‘Residentieel gebouw van het jaar’ en ‘Niet-residentieel gebouw van het jaar’, een winnaar kiezen.
De International Award lauwert een realisatie van een Belgisch architectenbureau, ingenieur of aannemer in het buitenland.

De Confederatie Bouw reikt de Innovation Award uit. Ze wil hiermee de innovatie in haar sector stimuleren. De jury, bestaande uit leden van de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technische Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB), bepaalt hierbij de winnaar.

De Design Award beloont het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. De jury voor deze Award is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en de AiNB (Associatie van Interieurarchitecten).

De Prijs Cultureel Erfgoed wordt rechtstreeks door de jury uitgereikt aan de renovatie of herwaardering van een cultureel erfgoed in België. De prijs kan ook uitgereikt worden aan een organisatie, vereniging, onderneming of (oveheids)instelling, die zich onderscheidt door een voorbeeldige politiek op het vlak van cultureel erfgoed.

De Bouwkroniek kent tenslotte de Keien toe aan twee Belgische bouwbedrijven die de afgelopen vijf jaar de grootste groei hebben gekend.


Belgian Building Awards 2010

Ter herinnering zetten we de winnaars van vorig jaar voor u nog even op een rijtje.

Voor de categorie ‘residentieel gebouw van het jaar’ in het architectuurgedeelte viel het project P.NT2 in Brussel door Bob361 Architecten in de prijzen. In de categorie ‘niet-residentieel gebouw van het jaar’ wisten de architecten De Vylder Vinck Tailleu met de dierenartsenpraktijk Malpertuus in Heusden de jury te overtuigen.

De Prijs Cultureel Erfgoed werd door de burgemeester van de stad Leuven Louis Tobback mee naar huis genomen. De Innovation Award ging naar Van Laere Algemene Aannemingen uit Zwijndrecht en naar Strukton Rail Merelbeke. De Design Award ging naar het product ‘KoraSun’ van Wienerberger. De Keien in de categorie algemene bouwbedrijven en afwerkingsbedrijven werd gewonnen door Cop & Portier. In de categorie van ondernemingen die actief zijn in grondverzet en wegen- en waterbouw, ging de prijs naar Stadsbader uit Harelbeke.

Tenslotte geven we nog mee dat  Christian de Portzamparc met het Belgische Hergé-museum in Louvain-La-Neuve de prestigieuze International Award in de wacht wist te slepen.

Wij zijn alvast benieuwd welke architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven dit jaar met de prijzen gaan lopen.