Doorzoek volledige site
17 augustus 2017

NOORD architecten schenkt Residentie De Varens groene privacy

Illustratie | NOORD architecten
Illustratie | NOORD architecten
Illustratie | NOORD architecten
Illustratie | NOORD architecten
Illustratie | NOORD architecten

Binnenkort verrijst in de gemeente Hove Residentie De Varens. Op een terrein langs de Boechoutsesteenweg tussen de centra van Hove en Boechout zullen in de komende twee jaar, twee gebouwen met telkens zestien appartementen gebouwd worden. Centraal in het ontwerp van NOORD Architecten staat de integratie van de twee gebouwen en de gemeenschappelijke parktuin in de groene omgeving. 

De bouwwerkzaamheden zullen in het najaar van 2017 worden opgestart en de oplevering is voorzien eind 2019.

 

Naadloze integratie in rustige omgeving

Het ontwerp van Residentie De Varens is van de hand van NOORD Architecten. Het was hun ambitie een kwalitatief en harmonieus geheel te ontwerpen dat discreet in de groene omgeving wordt geplaatst. De bebouwde oppervlakte en de bouwhoogte worden zoveel mogelijk beperkt zodat de twee volumes perfect aansluiten bij zowel de parktuin op de site als de ruimere groene omgeving. Het zonlicht en het groen worden optimaal uitgespeeld via de hoge raampartijen en ingenieuze inplanting van de groene terrassen.

Bij de selectie van de bouwmaterialen werd er bewust gekozen voor een strak ontwerp en duurzame materialen. De witte gevelsteen, het grijsbruine buitenschrijnwerk en de houten gevelbekleding refereren naar bouwmaterialen die in de buurt vaker gebruikt worden. 

 

Binnen het gebouw werd er gekozen voor drempelloze overgangen tussen de verschillende ruimtes, wat het project des te meer open stelt voor verschillende generaties.

 

Sophie Deprez, Chief Commercial Officer bij CORES Development, benadrukt het kader van levenslang wonen:

"Dit project heeft een unieke ligging en toegankelijkheid: volledig rustig en groen omsloten en toch op wandelafstand van het centrum. Er is geen intern verkeer op het terrein. Er is eveneens een uitbreidingsmogelijkheid van facultatieve diensten van een woonassistent. Binnen het gebouw werd er gekozen voor drempelloze overgangen tussen de verschillende ruimtes, wat het project des te meer open stelt voor verschillende generaties.” 

 

Groene gemeenschappelijke parktuin

Door de centrale inplanting van de twee residenties op het terrein wordt het mogelijk om het geheel optimaal te begroenen. De aanleg van een wintergroene bufferstrook waarborgt de nodige privacy voor de toekomstige bewoner en de aanpalende buren. Hierdoor wordt er rond de gebouwen ook een groene ruimte gecreëerd met een multifunctioneel karakter.

De bestaande aanwezige groenvormen en hoogstammen worden zo veel mogelijk behouden en met de nodige aandacht beschermd tijdens de bouwwerken. Door de omgevingsaanleg te optimaliseren in het project en ecologisch te benaderen, kan de tuin evolueren naar een parkkarakter en zo een groen lint vormen als schakel met haar omgeving doorheen de verschillende seizoenen. 

 

Door de centrale inplanting van de twee gebouwen wordt er een groene oase gecreëerd binnen een stedelijke context, op wandelafstand van het centrum van Hove.

 

“De Varens is zeker een groen project, zowel qua ecologische voetafdruk als de algemene beleving. Door de centrale inplanting van de twee gebouwen wordt er een groene oase gecreëerd binnen een stedelijke context, op wandelafstand van het centrum van Hove. De efficiënte waterhuishouding zorgt ervoor dat het regenwater infiltreert in het terrein, en zo de lokale natuur bevordert.” zegt tuinarchitect Koen Mennes.