Doorzoek volledige site
20 september 2017 | KEVIN MOENS

Een nieuw tuinier- en parkwachtersgebouw in de Kruidtuin (Arter Architects)

Illustratie | Arter Architects
Illustratie | Arter Architects

In de Kruidtuin wordt een nieuw gebouw voor de tuiniers en parkwachters van de openbare parken in Brussel gebouwd naar een ontwerp van Arter Architects. In dit paviljoen zullen de diensten en het materiaal van deze medewerkers van Leefmilieu Brussel ondergebracht worden. Beliris startte de werken langs de Noord-Zuidverbinding ter hoogte van een talud die gevormd wordt door de uitgang van de tunnel langs de Sint-Lazaruslaan.

Dit paviljoen is meer dan bureau- en stockageruimte, het zal een functionele werkplek vormen waar de tuinmannen en parkwachters materialen kunnen ophalen, schuilen en uitrusten. Naast burelen, vergaderzalen, werkplekken en stockageruimtes, zullen er ook vestiaires, douches, een refter, een EHBO-post en parkeerplaats voor vijf bestelwagens zijn.

 

Passiefstandaard

Deze uitvalsbasis werd ontworpen om subtiel in het landschap van het park te passen en zal aan de passiefstandaard beantwoorden, wat inhoudt dat het gebouw luchtdicht en geïsoleerd zal zijn en het jaarlijks verbruik niet hoger zal liggen dan 15 kWh/m².

In totaal zal het gebouw 860 m² beslaan en bestaan uit twee delen: een smal deel van drie verdiepingen met de ingang, en een breed stuk van twee verdiepingen. Het grotere Het grootste volume heeft aan de voorkant een golvende helling vervaardigd uit staalplaat en gelamineerd hout waarop een groendak zal worden aangelegd.

 

Strategische ligging

Op zijn strategische ligging in de Kruidtuin, in het hart van het Brussels gewest, markeert het paviljoen de overgang van bruisende stad naar rustgevend park. Zo vormt het een soort toegangspoort tot de Kruidtuin. Er wordt ongeveer 2,3 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van dit project, die anderhalf jaar zal duren.