Doorzoek volledige site
25 februari 2011 | DAAN WAUTERS

Oud en nieuw in Hof ter Breien in Sint-Niklaas

In mei 2010 startte Architectenstudio met het project ‘Hof ter Breien’ in Sint Niklaas. Dit zogenaamde ‘wooninbreidingsproject’ houdt een herwaardering in van de site van een voormalige rijkswachtkazerne, door deze te verbouwen tot onder andere lofts en appartementen.
In mei 2010 startte Architectenstudio met het project ‘Hof ter Breien’ in Sint Niklaas. Dit zogenaamde ‘wooninbreidingsproject’ houdt een herwaardering in van de site van een voormalige rijkswachtkazerne, door deze te verbouwen tot onder andere lofts en appartementen.

Aan de rest van het terrein wordt inhoud gegeven door een aanschakeling van verschillende types woningen en appartementen. Hierbij hecht men veel belang aan het behoud van voldoende luchtigheid en van de open ruimte in het binnengebied.


Oud en nieuw

Om de authenticiteit van de site te bewaren, worden de nieuwe gebouwen in de bestaande context zoveel mogelijk geïntegreerd. Op die manier is men in staat om open ruimtes te creëren op vlak van zowel persoonlijke als publieke sfeer. Hieraan wordt nog een extra dimensie gegeven door de gebouwen op verschillende plaatsen te laten inspringen. Voor de bewoners van elk verdiep betekent dit dat er ook grote ruimtes beschikbaar zijn, waar het aangenaam vertoeven is door de groene daken.


    
                          
Door de combinatie van groen en inspringende gebouwen wordt een openheid gecreëerd


Isolatie

Bij de uitvoering van dit project werd volgens de ontwerpers veel aandacht besteed aan een goede isolatie van wanden, vloeren en daken. De platte daken worden tevens gebruikt om groen in het beeld aan te brengen. Binnenshuis werd er gebruik gemaakt van een gebalanceerd ventilatiesysteem om ten allen tijde een aangenaam binnenklimaat te kunnen voorzien.


    
                                    
De ontwerpers trachten de nieuwe gebouwen in de bestaande context te integreren


Open en groen wonen

Achter de grote kracht van dit project schuilt meteen ook de belangrijkste uitdaging. Wanneer men nieuwe gebouwen wil integreren in een bestaande oudere context en dat wil samenvoegen tot één harmonieus geheel, moet men immers met verschillende factoren rekening houden. Het unieke karakter van dit project wordt daarnaast gecombineerd met een sterke aanwezigheid van groen. Dit zorgt volgens de architecten voor een combinatie van rustig wonen met een centrale ligging in de stad.

Het einde van de bouwwerken wordt voorzien in oktober 2011.


                                                   
                                              Een gesimuleerd resultaat van de site na afloop van het project