Doorzoek volledige site
01 maart 2011 | RUBEN WAGEMANS

Prijs Publieke Ruimte 2011 (2): reorganisatie begraafplaats Lommel

Architectura.be belicht in een reeks alle projecten die genomineerd zijn voor de Prijs Publieke Ruimte 2011. Na het Pierkespark in Gent bespreken we deze week de reorganisatie van het Lommelse kerkhof door architect Michel Pauwels.
De Prijs Publieke Ruimte 2011 is een prijs die architecten, aannemers en bouwheren in de schijnwerpers wil plaatsen voor hun bijdrage aan een publiek project. De prijs zal op 23 maart door Joke Schauvliege uitgereikt worden. Voor die uitreiking wil Architectura.be alle genomineerde projecten kort toelichten. Na het Pierkespark in Gent is het deze week de beurt aan de reorganisatie van de begraafplaats in Lommel door architect Michel Pauwels.


Ingang van het Lommelse kerkhof


De begraafplaats in Lommel moest gereorganiseerd worden, omdat de wetgeving omtrent begraafplaatsen sterk veranderd is. Het architectenbureau Pauwels NV maakte van die gelegenheid gebruik om de begraafplaats sterker te integreren in de groene parkomgeving en om enkele nieuwigheden toe te voegen. Tot die nieuwigheden behoren de columbariumkamers. Bij het bouwen ervan heeft men zoveel mogelijk geprobeerd om de bestaande parkbomen te behouden. Naast de columbariumkamers werd er ook een afscheidsruimte in open lucht aan de begraafplaats toegevoegd. Bovendien is er ook plaats voorzien voor een nieuwe strooiweide en grondurnen. Men heeft zelfs rekening gehouden met de mogelijkheid om moslimgraven te plaatsen.



    


De begraafplaats werd sterker geïntegreerd in de groene omgeving.



Het bestaande groen werd dan ook zoveel mogelijk behouden

Architect Pauwels wilde niet dat alleen de infrastructuur van het Lommelse kerkhof verbeterd werd. De begraafplaats moest ook een eigen identiteit hebben. Die identiteit zal zich uiten in de poëzieteksten die in de muren op en rondom het kerkhof vervat zijn.


"Dit gaat over veel meer dan ergens zijn": poëzieteksten op de muren moeten de begraafplaats een eigen identiteit geven


Uiteraard heeft men ook rekening gehouden met de technieken van duurzaam bouwen. Het regenwater wordt zoveel mogelijk opgeslagen en hergebruikt. Dat gebeurt onder andere door het gebruik van breukstenen met grasvoegen waar het water vlot door kan sijpelen.


Breukstenen met grasvoegen laten een doorsijpeling van het water toe