Doorzoek volledige site
03 maart 2011 | EVA SCHREURS

International Award 2011 voor Spaanse RCR Arquitectes

De International Award op de Belgian Building Awards ging dit jaar naar RCR Arquitectes. Dit Spaans bureau werd vooral bekend in ons land dankzij het winnend wedstrijdontwerp voor de Waalse Krook in Gent waarvoor het de krachten bundelde met Coussée en Goris.

De International Award op de Belgian Building Awards ging dit jaar naar RCR Arquitectes. Dit Spaans bureau werd vooral bekend in ons land dankzij het winnend wedstrijdontwerp voor de Waalse Krook in Gent waarvoor het de krachten bundelde met Coussée en Goris. 






De Waalse Krook is het bekendste gezamenlijk ontwerp van RCR en Coussée en Goris, maar zeker niet het enige of het eerste. Volgende week komen we wat uitvoeriger terug op de nauwe band tussen de twee bureaus en laten we Klaas Goris voor onze camera uitleggen waarom RCR de verdiende winnaar werd van deze award.



De Waalse krook

RCR Arquitectes (Ramon VILALTA, Carmen PIGEM et Rafael ARANDA) uit het Spaanse Girona realiseerde onder meer de Sant Antoni-Juan Oliver bibliotheek in Barcelona en was in 2009 één van de 10 finalisten van de Mies van der Rohe Award, een tweejaarlijkse EU-prijs voor hedendaagse architectuur. De International Award winnen RECR Arquitectes vooral voor hun ontwerp op de site van de Waalse Krook in Gent, inclusief ‘Bibliotheek van de Toekomst’ en een ‘Centrum voor Nieuwe Media’. Vandaar ook dat de Gentse schepen Tom Balthazar aanwezig was om de prijs uit te reiken.




Voor dit project werkten RCR Arquitectes nauw samen met het Gentse architectenbureau Coussée & Goris. Het ontwerp van het architectentweespan voor de Waalse krook vertrekt vanuit een zeer sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving. De site, die er momenteel fel verwaarloosd bijligt, zal een heel andere invulling krijgen. Men wil er een dynamisch kruispunt van kennis en innovatie van maken door er o.a. de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media onder te brengen. Voorts worden het openbaar domein en de kades volledig heraangelegd, zodat er verschillende pleinen ontstaan en er opnieuw interactie optreedt met het rondom gelegen water. De ontwerpers opteerden ervoor om niet per se gebruik te maken van technische hoogstandjes. De bedoeling is de focus op innovatie en technologische vernieuwing te vertalen in een gebouw dat vooral open en faciliterend wil zijn en perfect geïntegreerd is in de stedelijke Gentse context.


Het complex, waarvan de bouw nog een paar jaar in beslag zal nemen, zal een zeer horizontale constructie worden, opgebouwd uit verschillende niveaus met elk hun eigen functie. De nieuwbouw (waar de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media gevestigd zullen zijn) zal een ‘kreuk’ bevatten, waardoor het gebouw zich perfect plooit naar de glooiende gang van de Schelde. 

Via onderstaande links kom je meer te weten over de Waalse Krook.