Doorzoek volledige site
11 maart 2011 | TIM JANSSENS

Britse shortlist voor de Isover - Saint-Gobain Multi-Comfort House Competition bekend

Isolatiespecialist Isover – Saint-Gobain heeft acht projecten geselecteerd die op 23 april in de Britse finale zullen strijden om de titel van het beste Multi-Comfort House. Deze bieden allen innovatieve oplossingen voor tal van problemen op het vlak van stedelijke ontwikkeling en energie-efficiëntie bij extreem hoge gebouwen.

Isolatiespecialist Isover – Saint-Gobain heeft acht projecten geselecteerd die op 23 april in de Britse finale zullen strijden om de titel van het beste Multi-Comfort House. Deze bieden allen innovatieve oplossingen voor tal van problemen op het vlak van stedelijke ontwikkeling en energie-efficiëntie bij extreem hoge gebouwen.


Wedstrijd

De Multi-Comfort House Competition is een jaarlijks gehouden internationale ontwerpwedstrijd voor studenten. Aanvankelijk wordt deze op nationaal niveau gehouden, waarbij er in 18 verschillende landen één uiteindelijke winnaar uit de bus komt. De nationale winnaars strijden nadien op een driedaagse expositie in Praag om de ultieme hoofdprijs. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de deelnemers enkele creatieve en innovatieve maatregels ontwikkelen die de energie-efficiëntie van een voorafbepaald type gebouw de hoogte kunnen injagen.Het ontwerp van Maria Myrianthous, Masoud Sajjadian en Ali Sehizadeh.Multi-Comfort Tower

Dit kwam voor deze jaargang neer op het implementeren van energiebesparende of passieve technieken in het ontwerp van een torengebouw. Het moest aansluiten bij het concept van het Isover Multi-Comfort House, dat een perfect binnenklimaat kan garanderen zonder extra verwarmingstechnieken. De optimale thermische isolatie, de extreem geïsoleerde ramen, de natuurlijke luchtverversing en het warmterecuperatiesysteem zorgen ervoor dat haast alles aangedreven wordt door zonnewarmte, een onuitputtelijke en 'schone' energiebron. Dit biedt veel comfort aan de bewoners en reduceert het energieverbruik en de CO2-uitstoot.


Specifieke vereisten

Men verlangde van de kandidaten dat hun ontwerp aansloot op het passieve woningconcept, dat het duurzaamheid en milieugerelateerde, sociale en economische factoren in acht nam, dat er genoeg akoestisch, visueel en thermisch comfort gegarandeerd werd dat kon resulteren in de nodige energiebesparing, dat er rekening gehouden werd met binnenluchtkwaliteit en brandveiligheid en dat het design zowel binnen als buiten een hoge graad van flexibiliteit toeliet. De site voor de toren lokaliseerde zich in Greenwich Village en in het Central Business District van Lower Manhattan. Elk team, dat bestond uit drie studenten, moest dus ook de impact van de toren op de omgeving inschatten en diende de constructiematerialen te kiezen in functie van dat gegeven.


    

De torens van respectievelijk Fahimeh Soltani, Soha Hirbod en Katayoun Khodadadi en Yeuk Hei Wong, Xu Xu en Jianhui Chen.

 


Forum

Meer nog dan een wedstrijd is de Multi-Comfort House Competition een internationale bijeenkomst voor studenten en professors van diverse pluimage. Men heeft er de gelegenheid om te leren van elkaars werk, om relaties te leggen met collega's en om verscheidene innovatieve duurzame oplossingen te bespreken. Deze uitwisseling van expertise leidt bij het ontwerpen en construeren van nieuwe gebouwen tot een meer bewuste omgang met energie.Het project van Shreela Sharan, Willie Yogatama en Samuel Holt.Bron: www.archdaily.com