Doorzoek volledige site
16 maart 2011 | TIM JANSSENS

Belgian Building Awards 2011: Bibliotheek Dendermonde van BOB361

BOB361 architecten was onlangs met z’n nieuwe bibliotheek in Dendermonde één van de kanshebbers op de Belgian Building Award in de categorie niet-residentieel. Hoewel de hoofdprijs uiteindelijk weggekaapt werd door het Genkse C-Mine-project van 51N4E, loont het toch de moeite om de kandidatuur van BOB361 nog eens nader onder de loep te nemen.

BOB361 architecten was onlangs met z’n nieuwe bibliotheek in Dendermonde één van de kanshebbers op de Belgian Building Award in de categorie niet-residentieel. Hoewel de hoofdprijs uiteindelijk weggekaapt werd door het Genkse C-Mine-project van 51N4E, loont het toch de moeite om de kandidatuur van BOB361 nog eens nader onder de loep te nemen.

BOB361 kreeg na een Open Oproep in 2003 de opdracht om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen dat plaats zou bieden aan een bibliotheek, een sociaal restaurant, een polyvalente ruimte en parkeerruimte op het dak. De bouwwerken namen in totaal vijf jaar in beslag. De bibliotheek is sinds vorig jaar operationeel.




Het complex is gelegen tussen de hoofdas van de stad Dendermonde en een groene oever nabij de Dender. Door z’n specifieke ligging kreeg het gebouw vier ‘actieve’ gevels en vormt het een overgang tussen stad en landschap. Het gebouw zelf kent ook twee verschillende ‘landschappen’: enerzijds is er het parkeerplein op het dak dat de polyvalante zaal en de sociale functies op de verdiepen ontsluit, anderzijds is er de bibliotheek die ontworpen werd als een grote golvende ruimte met ‘overkijkbaar’ meubilair (om het overzicht te kunnen bewaren). Ze worden van elkaar gescheiden door een plooiend betonnen vlak met een PURbekleding en een houtbeplanking onderaan. Deze specifieke dakstructuur laat het zonlicht doordringen tot in de kern van het gebouw en zorgt voor een goede akoestiek. Om de bezoekers ook gedurende de zomermaanden het nodige comfort te kunnen bieden, heeft men geopteerd voor een systeem van natuurlijke nachtventilatie.




De wisselwerking tussen het nieuwe gebouw en z’n rechtstreekse omgeving is optimaal. Het feit dat de parking zich op het dak bevindt, brengt met zich mee dat er plaats bespaard wordt en dat de omgeving groener en leefbaarder blijft. Er werd tevens een passage gecreëerd tussen de Kerkstraat en het Sas, waardoor er nu een betere verbinding tussen het stadscentrum en de recreatiezone langs de rivier bestaat.



Er werden verschillende studiebureaus ingeschakeld voor dit project, meer bepaald Venlet Interior Architecture (interieur), BAS - Dirk Jaspaert (stabiliteit), Daidalos Peutz (bouwfysica en akoestiek) en Bureau Bouwtechniek (technieken). STRABAG was de hoofdaannemer.