Doorzoek volledige site
23 maart 2011 | TIM JANSSENS

Belgian Building Awards 2011: House DM van Lens°Ass

Het Hasseltse architectenbureau Lens°Ass greep een kleine maand geleden net naast de Belgian Building Award in de categorie ‘Residentieel’. Het was BOB361 dat met de hoofdprijs aan de haal ging, wat op zich natuurlijk niets afdoet aan de verdienste van Lens°Ass. Vandaar dat we het project waarmee ze genomineerd werden (House DM in Gaasbeek) hier voor u even onder de loep nemen.

Het Hasseltse architectenbureau Lens°Ass greep een kleine maand geleden net naast de Belgian Building Award in de categorie ‘Residentieel’. Het was BOB361 dat met de hoofdprijs aan de haal ging, wat op zich natuurlijk niets afdoet aan de verdienste van Lens°Ass. Vandaar dat we het project waarmee ze genomineerd werden (House DM in Gaasbeek) hier voor u even onder de loep nemen.




Lens°Ass toverde in opdracht van familie De Meuter een oude hoeve in Gaasbeek (een klein dorp in het Pajottenland) om tot een woning met een geïntegreerde dierenartsenpraktijk. De vijf bestaande gebouwen, die voorheen eerder ongeordend langs elkaar stonden, werden samengebald tot één geheel door een volledig in baksteen gemetselde koker die de woning, de tuin en de praktijkruimte met elkaar in verbinding brengt. Deze koker, die men ook wel ‘de konijnenpijp’ noemt, geeft uit op een binnenhof dat eveneens afgewerkt is in baksteen. De bakstenen dakbekleding is vanaf het hoger gelegen kasteel van Gaasbeek goed te zien, wat de visuele impact van House DM op de mooie landelijke omgeving bewijst.


    


In het huis zelf heeft men alles in het werk gesteld om de interactie met de omgeving te voeden. Zelfs het kleinste vensteropeningetje kadert het oude landschap en het bijbehorend zeventiende-eeuwse kasteel. Op die manier lijkt het concept een product van natuur en geschiedenis.



Foto: Bieke Claessens.


Op het vlak van gebruikte materialen en technieken valt het vooral op dat men de ‘gevonden’ elementen waar mogelijk heeft trachten te integreren in het nieuwe ontwerp. Zo werden de toog uit natuursteen en de oude houten trap bewust behouden. Het keukenmeubel bestaat volledig uit beton, waardoor het goed aansluit bij de rest van de voornamelijk stenen constructie. Aan de onderkant van de konijnenpijp heeft men verlijmde gevelsteenstrips aangebracht, terwijl men op het dak van de koker geopteerd heeft voor gevelstenen. De warmtepomp en de gecontroleerde luchttoe- en afvoer verzekeren het binnenhuiscomfort op een milieubewuste manier.


    


Hoofdaannemers voor het project waren Maurice Vierendeel (ruwbouw), D'Huys (buitenschrijnwerk) en Hebu bvba (binnenschrijnwerk). De praktische uitvoering werd begeleid door studiebureau Van Erum.


Foto's: Philippe van Gelooven, tenzij anders vermeld.