Doorzoek volledige site
06 april 2011

Provinciaal domein Huizingen en herinrichting Grote Markt Turnhout laureaten Prijs Publieke Ruimte

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Mechelen op 23 maart werden de winnaars bekend gemaakt van de prijs Publieke Ruimte 2011. Het dierenpark van het Provinciaal domein in Huizingen en de herinrichting van de Grote Markt in Turnhout kwamen als laureaten uit de bus.
Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Mechelen op 23 maart werden de winnaars bekend gemaakt van de prijs Publieke Ruimte 2011. Het dierenpark van het Provinciaal domein in Huizingen en de herinrichting van de Grote Markt in Turnhout kwamen als laureaten uit de bus.

De jaarlijkse prijs is een initiatief van Steunpunt Straten, het kenniscentrum voor publieke ruimte. Steunpunt Straten moedigt gemeentebesturen en opdrachtgevers aan werk te maken van een kwaliteitsvolle en duurzame openbare ruimte.

Voor de prijs Publieke Ruimte werden in twee categorieën vijf projecten genomineerd. In de categorie ‘gerealiseerde projecten’ werden het Pierkespark (Gent), het Raadsplein (Anderlecht), het dierenpark van het provinciaal domein Huizingen (Vlaams-Brabant), de begraafplaats van Lommel en de Geelhandplaats (Antwerpen) voorgedragen. De nominaties in de categorie ‘geplande projecten’ zijn het Marktplein van Assenede, het sportpark Oude Landen (Ekeren), de Grote Markt van Turnhout, de Londenstraat / Amsterdamstraat (Antwerpen) en de Clementwijk (Sint-Niklaas).

Alle genomineerden ontvingen uit handen van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege een aandenken. Minister Schauvliege maakte ook de winnaars bekend. Bij de gerealiseerde projecten was dat het provinciebestuur van Vlaams Brabant, met de herinrichting van het dierenpark in het provinciaal domein van Huizingen.
Het dierenpark in het provinciaal domein van Huizingen


De jury motiveerde haar beslissing met het feit dat een provinciebestuur geen alledaagse opdrachtgever is voor de inrichting van openbare ruimten. Ook het feit dat werd gekozen voor vernieuwing van het verouderde dierenpark in plaats van het te laten verdwijnen was een belangrijk argument. Het dierenpark in Huizingen staat model voor nieuwe vormen van hedendaagse parkinvulling. Het nieuwe dierenpark werd ontworpen door Ontwerpburo Pauwels.

De stad Turnhout won met de plannen voor de herinrichting van de Grote Markt de prijs in de categorie ‘geplande projecten’. Het ontwerp werd gemaakt door Stramien. Het autovrij maken van het plein en het benadrukken van voetgangersdoorsteken scheppen het kader voor ‘het grootste terras van de Kempen’. De historiek van de plaats vormt de ontwerpreferentie, waarbij de Turnhoutse speelkaarten als origineel element worden betrokken. De kwaliteit op het plein wordt mee bepaald door groen, dat wordt ingezet voor het creëren van verschillende pleinsferen en belevingszones.


De herinrichting van de Grote Markt in TurnhoutBron: http://www.steunpuntstraten.be