Doorzoek volledige site
27 februari 2018

BBA Rookie of the Year: nominatie voor net architectuur

Project Bogerse Velden Illustratie | net architectuur - Annick Vernimmen Photography
Project Brugsche Rugby Club Illustratie | net architectuur
Project Brugsche Rugby Club Illustratie | net architectuur
Project Brugsche Rugby Club Illustratie | net architectuur
Project Bogerse Velden Illustratie | net architectuur - Annick Vernimmen Photography
Project Bogerse Velden Illustratie | net architectuur
Project herbestemming van een laatgotisch burgerhuis tot kangeroewoning Illustratie | net architectuur
Project herbestemming van een laatgotisch burgerhuis tot kangeroewoning Illustratie | net architectuur
Project herbestemming van een laatgotisch burgerhuis tot kangeroewoning Illustratie | net architectuur

Net architectuur bvba was op de Belgian Building Awards een van de genomineerden in de categorie Rookie of the Year. Net architectuur is een collectief van vier ingenieur-architecten met hoofdzetel in Gent. De projecten bestaan zowel uit particuliere als collectieve woningenbouw, (semi-)openbare gebouwen tot niet te categoriseren programma’s. 

Net architectuur werkt op diverse schalen: kleinere verbouwingen, renovaties en restauraties aan historische gebouwen en middelgrote nieuwbouwprojecten. Ongeacht het programma, de schaal of regio zijn de ontwerpers steeds gedreven in de zoektocht naar intelligente oplossingen en resultaten.

Om totaaloplossingen te vinden waarbij alle parameters en randvoorwaarden opgenomen worden in het ontwerp, worden duurzaamheid, beleving, bouwkost, stedenbouwkundige en socio-culturele inschrijving integraal en intrinsiek benaderd. "Een ontwerp dient duurzaam te zijn, maar dient meer dan enkel duurzaam of enkel duurzaam op energetisch vlak of op vlak van materiaalgebruik", klinkt het. "We leggen de lat hoog wat betreft duurzaam materiaalgebruik, levensduur en maatschappelijke relevantie."

 

Project Brugsche Rugby Club

Dankzij de nieuwe lokalen krijgt de Brugsche Rugbyclub een vaste uitvalsbasis met faciliteiten op maat, een aangename ontmoetingsplaats en een sterke uitstraling. Er wordt doordacht omgegaan met beschikbare middelen door de budgettaire beperking. De materialisatie is dan ook robuust en budgetbewust opgevat. Door slimme ingrepen is het resultaat duurzaam en staat ook de beleving centraal.

Door grond van de uitgravingen tegen het gebouw aan te leggen, worden de trappen en een rolstoeltoegankelijke helling geïntegreerd. De tribune wordt groen opgevat waardoor deze deel gaat uitmaken van de sportvelden. Onder deze groene helling worden bergruimte en onverwarmde circulatie voorzien.

Het gelijkvloers is grotendeels gesloten, maar de cafetaria op de verdieping is opengewerkt met ruim zicht op de velden. Deze structurele opbouw vloeit voort uit de zoektocht naar het optimum tussen beperken warmteverliezen, maximaliseren zonnewinsten, zichten en structurele logica.

 

Project Bogerse Velden

Dit project omvat 24 sociale koopwoningen te Bogerse Velden, een zone in het noordelijke deel van de stad Lier. Het ontwerp probeert twee ambities te verzoenen: enerzijds compactheid en anderzijds een groene open ruimte. Telkens worden drie woningen geclusterd in een compact volume, wat de voordelen van een rijwoning combineert met de ruimtelijke beleving van een vrijstaande woning. Drie rijwoningen worden geclusterd in een villa met rondom tuinen. Deze worden op hun beurt georganiseerd rond een publieke tuin.

Het autoverkeer moet halt houden aan de rand van het bouwblok, terwijl wandel- en fietsverkeer de site maximaal doorkruisen. Hierdoor ontstaat een aangename en kindvriendelijke omgeving.

 

Project herbestemming van een laatgotisch burgerhuis tot kangeroewoning

De planindeling van het gelijkvloers, van de verdieping met vier grote vertrekken en een badkamer en van de kelder wordt intact gelaten en zal in hoofdzaak bewoond worden door de grootouders. In het dak is er ruimte voor twee volwaardige verdiepingen. Belangrijkste randvoorwaarde is de zestiende-eeuwse houten sporenkap met de later toegevoegde spanten en gordingen. Hier maakt de planindeling van de onderliggende verdiepingen plaats voor een meer open lay-out.


Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met RoulartaRedactiebureau Palindroomde Confederatie BouwIk Ga Bouwen & Renoverende Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).