Doorzoek volledige site
28 maart 2018

BIG onthult ontwerp Nationaal Theater van Albanië

Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG

Bjarke Ingels Group (BIG) heeft beelden vrijgegeven van het vlinderdasvormige Nationaal Theater van Albanië. Gelegen op een culturele as, naast onder meer Skanderbergplein, de Nationale Opera en de Nationale Kunstgalerij, zal BIG’s ontwerp het bestaande theater vervangen en voorziet het in drie nieuwe zalen, een amfitheater op het dak en een overdekte publieke ruimte onder het gebouw.  

De vlinderdasvorm van het ontwerp komt voort uit het omhoog halen van de kern van het prismavormige volume. Op die manier worden publieke pleinen en verbindingen langs beide zijden gecreëerd en ontstaat de kans om spontane performances te houden onder het gebouw. Bij binnenkomst worden bezoekers langs twee grote trappenpartijen geleid naar de foyer van het theater, vanwaar ze het centrale auditorium kunnen bereiken alsook de kleinere theaterzalen.
 

“Het theater is opgevat als twee gebouwen verbonden door het centrale auditorium: een voor het publiek en een voor de performers”, klinkt het bij Bjarke Ingels. “Onderin, rijst het theater op van de grond en creëert zo een soort van baldakijn voor zowel het publiek als de performers. Tegelijk vormt dit een poort naar de nieuwe stedelijke galerij verderop.”


Het vlinderdasvormige volume is sterk beïnvloed door het programma van zalen en ruimtes, met het centrale auditorium dat ingesloten zit tussen publieke functies in het zuiden, en privéruimtes in het noorden. Langs elke zijde biedt de façade het publiek inzicht in de innerlijke werking van het gebouw, waardoor ook het theater zelf een rol speelt als performer.  

Op het dak is een amfitheater ontworpen dat spectaculaire uitzichten biedt op Tirana. Deze plek voor voorstellingen in open lucht vormt een contrapunt voor de overdekte ruimte beneden.

Voor het ontwerp werkte BIG samen met Theatre Projects en SON Engineering.