Doorzoek volledige site
17 april 2018

Strakke detaillering creëert rust en herkenbaarheid in woonvoorziening Het Rijtven

Illustratie | © Filip Dujardin

Op Het Rijtven in Deurne, ontworpen door het Nederlandse bureau Oomen Architecten, wonen mensen met een ernstige verstandelijke beperking. De kleinschalige opzet, de herkenbaarheid en de situering van de woningen zijn er sleutels tot een Healing-environment voor de bewoners.

In tien van de groepswoningen wonen ze telkens met zes, de andere gebouwen huisvesten de dagbesteding en ondersteunende functies.

De woningen staan informeel gerangschikt in het bos en zijn omgeven door natuurlijke grenzen, zoals een ketting van houtwallen. Om de natuur te behouden, spaarden de architecten waardevolle bomen en hielden ze rekening met de ecologische hoofdstructuur.

Veranda’s aan de woonkamers maken nog eens extra gebruik van de voordelen die de unieke bosligging biedt. De daken en gevels werden in hetzelfde materiaal bekleed.

De architecten werkten met vezelcementleien om een strakke detaillering te bekomen. Die lichte en dunne gevelbekleding was ook makkelijk prefab aan te brengen.

Omwille van de omringende bomen lieten de architecten ook de goten weg, wat het geheel een nog strakkere aanblik geeft.

 

LOCATIE
Deurne

ARCHITECTEN
Oomen Architecten, Breda, NL

TYPE
Nieuwbouw

PROJECTGROOTTE
5.187 m2

DRAAGSTRUCTUUR
Houtskeletbouw

LEIEN
Eternit New Stonit 45 x 30
Leisteengrijs
Dubbele dekking / Maasdekking