Doorzoek volledige site
17 april 2018

Kengo Kuma ontwerpt watersportcentrum in Kopenhagen

Illustratie | Kengo Kuma
Illustratie | Kengo Kuma
Illustratie | Kengo Kuma
Illustratie | Kengo Kuma
Illustratie | Kengo Kuma
Illustratie | Kengo Kuma

Het Japanse bureau Kengo Kuma & Associates werkt aan een ontwerp voor een watersportcentrum aan de haven van Kopenhagen. Het centrum biedt ruimte voor verschillende sportfaciliteiten, binnenzwembaden omringd door bakstenen piramides en buitenzwembaden die trapsgewijs reiken tot aan de zee.

Het ‘Water Culture House’ vormt een onderdeel van COBE’s regeneratie van Christiansholm, een eiland in Denemarken dat ook gekend staat als "papiereiland" door het vroegere gebruik als opslagruimte voor stapels kranten van de Deense pers. Kengo Kuma won de ontwerpwedstrijd in samenwerking met de Deense architecten van COrnelius Vöge en ingenieurs bij Søren Jensen.

 

Meer dan een object op zich

Het gebouw beslaat zo’n 5000 m² en krijgt een glazen basis. Hierdoor ontstaan voor de bezoekers van het binnenzwembad panoramische uitzichten over het havengebied. Een aantal bakstenen vormen bovenaan beschermen de kleinere zwembaden deels van de elementen. Het gebouw omvat ook een fitnesscentrum en sportaccomodaties.
 

"Onze focus in ontwerpen ligt op het creëren van een belevenis, en niet gewoon van een object dat op zich staat, in de vorm van het landschap, kunst en architectuur die verenigd en gedefinieerd worden door het water”, aldus Yuki Ikeguchi, hoofdarchitect van het project.

 

Piramide als basis

De piramidevormen zullen gemaakt worden uit bakstenen met aardetinten. Sommigen krijgen driehoekige openingen in hun basis om zo de elementen binnen te laten, terwijl andere volledig omsloten worden en voorzien van dakramen.

Het gefragmenteerde dak dient als antwoord op het aangrenzende gebouw van COBE. In het gebouw zullen een reeks ruimtes met hellende daken gebruikt worden voor evenementen zoals modeshows en streetfood-markten. COBE’s ontwerp zal een binnenplaats omringen waarbij het Water Culture House op een hoek zal staan.

Aan de glazen basis van het gebouw komen terrassen die trapsgewijs leiden naar het water en zo ook toegang verlenen tot de buitenzwembaden.