Doorzoek volledige site
15 april 2018

KAAI37: Een eigen plek in de stad (noAarchitecten)

noAarchitecten maakt een plek in de stad. Een donkergroene gevel bekleed met geglazuurde Portugese tegels met een duidelijke voeg. Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin

META architectuurbureau, architecten de vylder vinck taillieu, noAarchitecten en OFFICE Kersten Geers David Van Severen ontwierpen elk een gebouw van het bouwblok KAAI37 in de Cadixwijk op ‘t Eilandje in Antwerpen. Het hoekgebouw van noAarchitecten toont een zeer heterogeen samengesteld woonprogramma van grondgebonden duplexwoningen over één-kamer-studio’s tot penthousewoningen. Deze diversiteit vertaalt en versterkt noAarchitecten door de gedifferentieerde raamcompositie in de gevel.

"De tegels verlenen een sterke herkenbaarheid aan het gebouw en creëren een spanning tussen de schijnbare willekeur van de raamcompositie en het onderliggend tegelraster. "

 

De donkergroene gevel is bekleed met geglazuurde Portugese tegels met een duidelijke, lichte voeg. De tegels verlenen een sterke herkenbaarheid aan het gebouw en creëren een spanning tussen de schijnbare willekeur van de raamcompositie en het onderliggend tegelraster. Het hoekgebouw zoekt de grens op van het gevelrasterprincipe van het pakhuis. De diversiteit is afleesbaar en de hoek wordt benadrukt door de verdeling van de gevelopeningen.
 
Elke woning heeft een individuele wintertuin die met plooiramen in de zomer als overdekte buitenruimte gebruikt kan worden. In de winter vormt deze ruimte een extra kamer doordat ze  binnen de geïsoleerde thermische schil valt. Dit verhoogt de compactheid van het gebouw en zorgt voor een aangenaam verschil in ervaring in relatie tot de seizoenen.
Een plek wordt gemaakt in de stad.


Lees hier meer over KAAI37