Doorzoek volledige site
08 mei 2011 | DAAN WAUTERS

Lichttoren in Eindhoven scheert nog steeds hoge toppen

Een tijd geleden brachten we een artikel over de transformatie van de Lichttoren in de binnenstad van Eindhoven. Dit onderdeel van een voormalige productievestiging van Philips werd volledig gerestaureerd en herbergt vandaag een hotel, een restaurant, talrijke loftwoningen en een duurzaamheidscentrum. Dit project en vooral het resultaat ervan valt echter nog steeds in de prijzen en oogst nog veel belangstelling.
Een tijd geleden brachten we een artikel over de transformatie van de Lichttoren in de binnenstad van Eindhoven. Dit onderdeel van een voormalige productievestiging van Philips werd volledig gerestaureerd en uitgebreid door awg architecten. Vandaag herbergt het complex een hotel, een restaurant, talrijke loftwoningen en een duurzaamheidscentrum. Dit project en vooral het resultaat ervan heeft de grenzen van zijn succes echter nog niet bereikt. Het valt immers nog steeds in de prijzen en oogst nog veel belangstelling.

    
                                                   
Het voormalige Philipscomplex vervult na de renovatie een multifunctionele rol
(Copyright left image: Erwin Scholten; Copyright right image: Norbert van Onna)


Nominaties

De Lichttoren is momenteel genomineerd voor de Gulden Feniks 2011. Samen met drie andere projecten dingt het mee naar de titel van beste betekenisvolle renovatie en transformatie van de bestaande gebouwenvoorraad. De prijs is een initiatief van de Stichting Nationaal Renovatie Platform. De uitslag wordt op 7 juni bekend gemaakt.

Daarnaast is de Lichttoren in Eindhoven ook opgenomen in de nieuwste editie van het Jaarboek Architectuur in Nederland 2010-2011. Dit boek, dat op 21 april verscheen, richtte zijn aandacht dit jaar op projecten waarbij hergebruik op een aanzienlijke manier aan de orde is.

Tot slot greep het project net naast de eindselectie van de Gouden Piramide 2010. Dit is de Nederlandse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De Lichttoren haalde het tot de laatste 15 genomineerden.