Doorzoek volledige site
08 mei 2018

Systimber opent houtschakelbouwinspiratiecentrum in De Pinte

Illustratie | Systimber
Illustratie | Systimber
Illustratie | Systimber
Illustratie | (c) PULSAR fotografie

Het Belgische Systimber introduceert als eerste in Europa het systeem van houtschakelbouw. Het is een systeem van massieve houtbouw dat toelaat om snel en eenvoudig een ruwbouw op te trekken die zowel vormvast als luchtdicht is. Systimber opent in De Pinte een Houtschakelbouw-Inspiratiecentrum.

Op het perceel van het inspiratiecentrum zijn drie bouwwerken opgetrokken met het houtschakelbouwsysteem: een nieuwbouwvilla, een tuinkantoor op palen en een gerenoveerde fermette waarin de constructie tussen de oorspronkelijke buitenmuren is aangebracht. In het centrum worden info- en opleidingssessies georganiseerd voor professionelen en particulieren.

 

Wat is houtschakelbouw?

Het hout dat gebruikt wordt bestaat uit 8 cm dikke duobalken in Europees vurenhout die voorzien zijn van ronde boringen met een diameter van 22 cm. Om de individuele balken tot bouwpanelen samen te voegen zijn er in deze boringen ‘spacers’ aangebracht. Dit zijn speciale afstandshouders die aan elkaar worden geschakeld, zo blijven de balken op een vaste afstand van elkaar en creëren ze een zettingsvoeg tussen de balken om natuurlijke bewegingen van het hout op te vangen. De balken worden water- en luchtdicht gehouden dankzij twee verdoken epdm-dichtingen in de zettingsvoeg.

 

Het Systimber-houtschakelbouwprocedé

De houten balken worden in een bouwkit naar de bouwplaats gebracht. Ze worden verticaal aan elkaar gekoppeld met behulp van twee à drie metalen afstandhouders per balk. Sommige balken zijn voorzien van een groef die afgesloten kan worden met een verwijderbare deklat voor de inbouw van elektrische leidingen. Zagen, boren en frezen van de balken gebeurt met behulp met een computergestuurde CNC-machine. Het bouwpakket komt met een montageboek dat dient als handleiding voor de vakman.

Hijswerktuigen zijn niet nodig bij de montage, dit maakt het systeem ook geschikt voor kleinschalige projecten en in een stedelijke omgeving. Twee schrijnwerkers zouden per dag zo’n 50 tot 100 m² kunnen monteren. De ruwbouw van een gemiddelde eengezinswoning kan zo bijvoorbeeld uitgevoerd worden in een week tijd.

Het is ten slotte ook een duurzaam systeem door de demonteerbaarheid en herbruikbaarheid van de balken. Ze kunnen herhaaldelijk worden afgebroken en heropgebouwd zonder enige schade.

 

Afwerking

De balken worden standaard aangeleverd in een mooie zichtkwaliteit waardoor een afwerking niet of niet meteen nodig is, bouwheren kunnen op die manier hun budget spreiden. Aan de buitengevel kan isolatie naar keuze worden aangebracht in combinatie met een bepleistering, beplanking of gemetselde gevelsteen.

 

Meer informatie over Systimber-houtschakelbouw vindt u hier.

Inschrijven voor de info- en opleidingssessies in het inspiratiecentrum kan hier.