Doorzoek volledige site
04 juli 2018

Van schoenfabriekloods naar gemeenschapscentrum

Illustratie | © Marcel Van Coile
Illustratie | © Marcel Van Coile
Illustratie | © Marcel Van Coile
Illustratie | © Marcel Van Coile
Illustratie | © Marcel Van Coile
Illustratie | © Marcel Van Coile

Noem het gerust een opmerkelijke transformatie – industrieel pand wordt cultuurtempel - die ingenieur-architect Bruno Callaert in goede banen leidde. GC De Nestel huisvest een polyvalente zaal voor circa 900 personen, een theaterzaal met ruim 200 zitjes, een cafetaria, les- en vergaderlokalen, een industriële keuken en een evenementenplein- en weide.

Het hergebruik van de oude betonconstructie van de loods als thermische en akoestische buffer en intelligente beheerdiensten leverden het gebouw een ‘Smart City Award’ op.

Om het industriële uitzicht van de loods om te vormen naar een strak ontwerp, viel de keuze op ruitleien. De diagonale lijnen geven de lange rechte gevels een dynamisch effect en lopen rondom het hele gebouw. Dankzij het lichte reliëf en de kleurtinten wijzigt het gevelbeeld subtiel doorheen de dag naargelang de lichtinval.

“Door te spelen met de dikte van het achterliggende houten regelwerk konden we de regenafvoer en de ledverlichting integreren zonder in te boeten aan isolatie”, aldus architect Callaert.

 

Locatie

St.-Amands, B

Architecten

Ir.- en architectenbureau Bruno Callaert, Puurs, B

Type

Herbestemming

Projectgrootte

1195 m² gelijkvloers, 1160 m² verdieping

Draagstructuur

12 cm bijkomende PIR-buitenisolatie op bestaande reeds geïsoleerde betonloods, houten regelwerk

Leien

Alterna ruitlei 40 x 40

Donkergrijs

Dambordpatroon

GERELATEERDE DOSSIERS