Doorzoek volledige site
20 mei 2011 | EVA SCHREURS

Officiële opening van het nieuwe financiecentrum Noordster in Antwerpen

Op 12 mei 2011 werd het nieuwe financiecentrum Noordster in Antwerpen officieel geopend in aanwezigheid van Minister Didier Reynders en de schepen van de haven van Antwerpen, Marc Van Peel. Het financiecentrum biedt een spectaculair zicht op Het Eilandje, de dokken en het MAS.

Op 12 mei 2011 werd het nieuwe financiecentrum Noordster in Antwerpen officieel geopend in aanwezigheid van Vice-Eerste Minister, Minister van Financiën en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders en de schepen van de haven van Antwerpen, Marc Van Peel, die de burgemeester van de stad Antwerpen, Patrick Janssens vertegenwoordigd. Het financiecentrum biedt een spectaculair zicht op ‘Het Eilandje’, de dokken en het MAS (Museum aan de Stroom).

Het Douanecentrum aan de Kattendijkdok was verouderd en beantwoordde niet meer aan de functionele behoeften van de federale overheidsdienst Financiën. Een nieuwe huisvesting drong zich op. De federale Regie der Gebouwen ging op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuw gebouw, waarin zowel de diensten van het Douanecentrum als de Centra voor Beroepsopleiding gecentraliseerd zouden worden. In 2008 werd de bouw van een nieuw gebouw en het achteraf huren ervan, toegekend aan de tijdelijke handelsvennootschap Kaïros – FSI. Het architectenbureau Jaspers-Eyers & Partners stond in voor het design en Interbuild voerde de bouwwerken uit. De bouwwerken startten einde 2008 en zowat anderhalf jaar later werd het complex opgeleverd. De Regie der Gebouwen huurt het complex voor een periode van 18 jaar. De jaarlijkse huurprijs bedraagt zo’n 2 miljoen euro.



De locatie: Spoor Noord 

Op de terreinen van het vroegere spoorwegcomplex in de Ellermanstraat, aan de rand van ‘Het Eilandje’ in Antwerpen Noord en in het verlengde van park Spoor Noord, werd plaats gemaakt voor de bouw van kantoortorens. De eerste toren die werd gebouwd was de toren ‘Noordster’. Dit gedeelte van de stad is in volle ontwikkeling. De volledig in glas opgetrokken toren vormt samen met de ‘Londen Tower’ aan de overzijde van de Italiëlei de poort naar het stadscentrum.
De Noordster telt 14 verdiepingen met een ondergrondse parking over 2 verdiepingen. Onder de toren zijn ook archiefruimtes voorzien. Het gebouw voorziet in de mogelijkheid van integratie met de toekomstige omliggende bebouwing doordat via het dakterras op de tweede verdieping een verbindingsbrug kan worden gerealiseerd met de toekomstige naburige gebouwen, een trap van en naar het park en een verbinding met de voetgangersbrug naar het Eilandje.


Eén gebouw, vele Financiediensten

Het gebouw huisvest de functionele diensten van de Douane en Accijnzen. Het samenbrengen van het douanekantoor, het accijnskantoor, de inspectiewaarde, de opsporingsdiensten, het verificatiecentrum en de diensten van de directie in één gebouw verhoogt de samenwerking. Ook de ondersteunende diensten zoals automatisering, selectiedienst, kledingsfonds, economaat en logistiek vinden hier onderdak.




Het Financiecentrum beschikt op het gelijkvloerse niveau over een auditorium. Op de derde verdieping bevindt zich de cafetaria en is ook het Douanemuseum gehuisvest. Op de vierde en vijfde verdieping bevindt zich het CBO (Centrum voor beroepsopleiding). Het CBO-Antwerpen-Noordster is het grootste centrum voor beroepsopleiding van Vlaanderen en huisvest de lesgevers van Douane en Accijnzen, Directe Belasting, Registratie en BTW. Er werken in totaal zo’n 480 medewerkers in het gebouw.


Interieur en meubilair

Bij de inrichting van de ruimtes koos de FOD Financiën resoluut voor moderne, functionele meubels en kleuren die op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor is het Financiecentrum een voorbeeld geworden van hoe een werkplek op een doordachte manier functioneel, aangenaam en harmonieus kan worden ingericht.




Alle verdiepingen zijn op dezelfde wijze ingericht met een groot landschapskantoor en individuele kantoren voor de diensthoofden. Op elke verdieping zijn er overlegruimtes – zogenaamde ‘teamcockpits’ – en multifunctionele ruimten, zoals een keuken, een bibliotheek en een koffiekamer met zowel hoge stoelen als lagere zitbankjes in verschillende kleuren. Daarnaast beschikt elke verdieping over een eigen rolarchief die het mogelijk maakt om veel informatie te stockeren op een beperkte oppervlakte. In de inkomhal springen de twee ziteilanden en zitbanken in het oog.

De bureauruimtes zijn ingericht met ergonomisch meubilair: de bureaus zijn in hoogte verstelbaar en kunnen eenvoudig aangepast worden aan de behoeften van de verschillende arbeidsprocessen. De laterale en frontale scheidingswanden blijven echter steeds op dezelfde hoogte, wat zorgt voor visuele rust en extra privacy, zonder interactie tegen te gaan.




De archiveringskasten delen de ruimte in en bevorderen tegelijk de akoestiek dankzij hun geluiddempende materialen. Dankzij de lichte kleuren en geringe hoogte van de kasten blijft het gevoel van ruimte in de landschapskantoren aanwezig.


Energiebesparende maatregelen

De passieve maatregelen hebben tot doel om de vraag naar energie te reduceren. Het warmteverlies van de Noordster wordt beperkt door onder andere het dak en de gevel zeer goed te isoleren en door performante ramen met zonwerend glas te gebruiken. Deze maatregelen zullen tevens de koelbehoefte in de zomer reduceren.

De actieve maatregelen zorgen ervoor dat de vraag naar energie zo efficiënt mogelijk wordt ingevuld, dit gebeurt onder andere via een verwarming met condenserende gasketels, een koeling via een energiezuinige compressiekoelmachine, free cooling met frisse buitenlucht voor functies met een grote bezettingsgraad en energiezuinige verlichtingstoestellen. Regenwater wordt gerecupereerd voor de sanitaire voorzieningen.