Doorzoek volledige site
10 augustus 2018

Bibliotheek wordt onmoetingsplaats

Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE

De bestaande bibliotheek van Bilzen had in 2015 dringend nood aan een verfraaiing, met het idee dat een bibliotheek meer moet zijn dan een opslagplaats van boeken: een ontmoetingsplek voor mensen. Voor de gevelbekleding werd gekozen voor EQUITONE [tectiva], met een hedendaagse uitstraling tot gevolg.

Voor de stad Bilzen dient de bibliotheek meer te zijn dan een opslagplaats van boeken. Het moet een gebouw zijn dat kan voldoen aan de noden van een bibliotheek over 20 jaar en verder. Zowel op ecologisch vlak als onderhoud en evolutie van het gebruik in de tijd.

Tijdens het ontwerp zijn tal van keuzes gemaakt in lijn met het vooropgestelde bouwbudget. Zo is bijvoorbeeld gekozen om het gebouw luchtdicht te bouwen met een hoge isolatiewaarde. Hierdoor volstond de overcapaciteit van de bestaande verwarmingsketel in het cultuurcentrum en diende er geen nieuwe ketel voorzien te worden. Een gebouw met een lage ecologische voetafdruk draagt direct bij tot lage onderhoudskosten, wat alleen maar voordelen biedt aan de klant.

Eveneens is de vraag van de bouwheer een belevingsbibliotheek te ontwerpen. Dit wil zeggen dat mensen deze openbare ruimte als een ontmoetingsplek kunnen beschouwen. Als resultaat van de nauwe samenwerking en het vele denkwerk is de bibliotheek in 2017 uitgekozen tot beste bib van Vlaanderen en Brussel.

 

Waarom EQUITONE [tectiva]?

Aangezien het gebouw een hedendaagse uitstraling diende te geven aan het bestaande cultuurcentrum, is er gekozen voor een materiaal met een hedendaagse toepassing.

De uiteindelijke keuze werd bepaald door verschillende aspecten: duurzaamheid op lange termijn, beoogde sfeer van het gebouw, inpassing binnen de voorziene bouwbudgetten,…

Het materiaal straalt een bepaalde massiviteit uit zodat de grote gesloten gevelvlakken mooi in contrast komen met de onderstaande raampartijen waardoor het bovenliggende volume een zwevend effect beoogd zonder grote krachttoeren te moeten doen op vlak van stabiliteit.

Verder heeft het materiaal een zekere nuance en kleurschakering in zijn afwerking waardoor het een levendig aspect krijgt en de tand des tijds makkelijker zal doorstaan.

GERELATEERDE DOSSIERS