Doorzoek volledige site
14 augustus 2018 | NIELS ROUVROIS

U-vormig BEN-gebouw voor Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Illustratie | Achtergael Architecten
Illustratie | Achtergael Architecten
Illustratie | Achtergael Architecten

In januari verhuisde het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen naar hun gloednieuwe vesting in de Careelstraat in Tielt. Het ontwerp van het U-vormige BEN-gebouw met een passieve en een actieve vleugel is van de hand van Achtergael Architecten. Hoofdaannemer was Braet en ook studiebureaus BM Engineering (stabiliteit en technieken), Bureau De Fonseca (akoestiek) en Feys (epb) werden ingeschakeld.

Het nieuwe afdelingsgebouw van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen bestaat uit een actief gedeelte met een onthaal, bureaus, vergaderzaal, grote zaal, refter en opleidingsruimte en uit een passief deel met bergingen, een archief en een plek om verpleegmateriaal te verdelen en te stockeren. Het hele project, dat uit een enkele bouwlaag bestaat, werd verder nog voorzien van een parking met 75 parkeerplaatsen en een terras voor het personeel.


U-vormig

Het gebouw is U-vormig, met enerzijds de actieve, publieke vleugel en anderzijds de gesloten, introverte vleugel. Het actieve gedeelte is maximaal beglaasd en creëert voor de kantoormedewerkers aangenaam zicht en licht. Door de centrale patio en de U-vormige gang in te zetten als organiserende elementen wordt de ruimte gedifferentieerd tot een aantal zones met een eigen schaal en oriëntatie.


Patio en luifel

Grootste uitdaging voor Achtergael Architecten was de belangrijke terreinvoorwaarde, opgelegd door de beheerder van het bedrijventerrein. Die voorwaarde was een minimumbezetting van 25 procent, een oppervlakte die ongeveer 500 m² groter was dan het gevraagde bouwprogramma. Door middel van de grote patio en de luifel langs de westzijde wordt de effectieve gebruiksoppervlakte toch gereduceerd tot het beoogde programma.


Open karakter

Er werd gestreefd naar een gebouw dat van buitenaf dialogeert met de industriële omgeving en binnenin een grote kwaliteit etaleert. De patio fungeert als overgang tussen enerzijds de context van een typische kmo-zone en anderzijds de hedendaagse architectuur van een kantoorgebouw. De patio creëert eveneens een buitenruimte in private sfeer. Het gebouw krijgt zo niet alleen extra natuurlijk licht, maar ook de grens tussen binnen en buiten vervaagt en er wordt een nadrukkelijk open karakter gecreëerd.


BEN

De volledige buitenschil werd opgetrokken in aluminium gevelbekleding en aluminium vliesgevels. Zowel de wanden, de kasten, de balie als de keuken werden bekleed met fineer. De vloer werd op zijn beurt uitgevoerd in terrazzotegels en de volledige parking werd aangelegd in grasbetontegels om het groene karakter te maximaliseren. Ook aan duurzaamheid werd de nodige aandacht geschonken. Het kantoorgebouw is Bijna-energieneutraal (BEN) en ondanks de grote raampartijen is de warmtetoetreding geminimaliseerd door de oriëntatie van het glas en de uitkragende dakranden. Het gebouw wordt verwarmd op basis van geothermie en een warmtepomp stuurt de vloerverwarming aan. Aan de hand van freecooling kan de vloerverwarming ook als koeling gebruikt worden.