Doorzoek volledige site
21 augustus 2018

Fantasierijke betonstraatstenen in Nederlandse verpleeginrichting

Illustratie | © Ebema
Illustratie | © Ebema
Illustratie | © Ebema
Illustratie | © Ebema
Illustratie | © Ebema
Illustratie | © Ebema
Illustratie | © Ebema

Verpleeginrichting De Merwebolder in Sliedrecht (NL) begeleidt en behandelt cliënten met een verstandelijke beperking. Ze was op zoek naar partners om ook haar buitenruimte de nodige zorg te geven. En haar voorplein om te vormen tot een uitnodigende plek voor cliënten, verplegend personeel en bezoekers. Via een proces van co-creatie ontwikkelde Ebema gloednieuwe planters die de bestrating een extra dimensie geven.

ASVZ is een zorgverstrekker met centra over heel Nederland. Voor De Merwebolder in Sliedrecht wilde de organisatie verder gaan dan bestrating. Ze ambieerde een pleingevoel, een plek die je niet alleen doorkruist, maar waar je ook graag vertoeft. Stefan Tevaarwerk van Studiebureau SWECO tekende voor het totaalplan. Samen met Ebema, ASVZ en aannemer De Kuiper Infrabouw werden de diverse details uitgewerkt ... in beton.

 

Easy Steps voor veiligheid

Voor de bestrating koos ASVZ voor de kleurvaste Naturock betonstraatstenen van Ebema. De combinatie van diverse groottes en kleuren leidde tot fantasierijke motieven. Hierdoor oogt het plein tegelijk ruim, strak en speels. De Easy Steps – ook in Naturock – verhogen de veiligheid van de trapgebruikers.

 

Multifunctionele elementen

Dé blikvangers zijn 64 multifunctionele elementen in beton. Op maat gemaakt, in vijf kleuren en twee hoogtes. Deze planters geven ruimte voor groen op het plein. Sommige elementen kregen een afwerking met kunststoffen zitplanken, ingebouwde verlichting en ruimte voor de wortels van de planten en bomen. Een duurzame integratie tussen beton en natuur.

 

Harmonieus geheel

In dit project vloeien alle voordelen van beton samen. Straatstenen, trappen en planters creëren een harmonieus geheel. Beton combineert zich moeiteloos met andere materialen, is strak en sterk maar oogt toch speels. Voor de elementen ontwikkelde Ebema kleuren op maat. Het was de eerste keer – maar zeker niet de laatste – dat Ebema nieuwe kleuren in haar objects integreerde. De Botanique -de naam die Ebema aan dit object gaf- toont de mogelijkheden die dit object heeft.

 

Integrale bouwaanpak

Gedurende het hele traject onderhield Ebema nauwe contacten met de partners. Zo was er een toonmoment na de ontwikkeling van de eerste planter. Pas na de – enthousiaste – goedkeuring van de partners startte Ebema het totale productieproces op.

En de cliënten, bezoekers en het zorgpersoneel van Centrum De Merwebolder? Die zijn vandaag in hun element dankzij hun nieuwe aangename buitenruimte.

GERELATEERDE DOSSIERS