Doorzoek volledige site
24 mei 2011

BVA bezoekt Crepain Binst Architecture

In het kader van de reeks “Ten huize van …” brengt BVA op vrijdag 10 juni 2011 een bezoek aan het bureau Crepain Binst Architecture NV. Op het programma staan onder andere bezoeken aan het Havenpaviljoen, het Umicore Zilverpaviljoen en het vergader- en eventcentrum ALM en Opleidingscentrum ANTTEC.
In het kader van de reeks “Ten huize van …” brengt BVA op vrijdag 10 juni 2011 een bezoek aan het bureau Crepain Binst Architecture NV. Op het programma staan onder andere bezoeken aan het Havenpaviljoen, het Umicore Zilverpaviljoen en het vergader- en eventcentrum ALM en Opleidingscentrum ANTTEC.
 


(Foto: Crepain Binst Architecture) 

 
Programma:

14u00     Ontvangst met koffie
               Crepain Binst Architecture, Vlaanderenstraat 6, 2000  Antwerpen
               Klik hier voor het liggingsplan.

14u15     Inleiding en voorstelling van het bureau

Crepain Binst Architecture werd opgericht in 2006 als het creatieve huwelijk tussen architecten Jo Crepain en Luc Binst. Na het overlijden van Jo Crepain in 2008, werd het bureau geconfronteerd met de enorme uitdaging van de voortzetting van diens architecturale erfenis. Naast Luc Binst als CEO, bestaat de nieuwe managementstructuur uit architect partner Dirk Engelen, architect Jan Geerts en COO Jan Vrancken. Een team van 40 ingenieur-architecten, architecten, interieurarchitecten en stedelijke ontwikkelingsexperts werken samen in een multidisciplinaire onderneming. Om de creatieve en technische kwaliteit te waarborgen worden alle projecten gecontroleerd door Luc Binst, Dirk Engelen en Jan Geerts. Een projectmanager zorgt voor de continuïteit tijdens de gehele lengte van een project. Ontwerpen worden altijd ontwikkeld in de werkplaatssessies.
Het bureau dankt zijn naam en reputatie in grote mate aan het feit dat het laureaat werd van diverse nationale en internationale architectuurwedstrijden. Crepain Binst Architecture verwezenlijkte diverse projecten voor stedelijke ontwikkeling zowel in België als in Nederland. Het beschikt bovendien over een zeer breed spectrum aan realisaties, variërend van woningen tot grote wooncomplexen, schoolgebouwen, gemeentehuizen, industriële gebouwen en kantoren, zowel nieuwbouw als renovatie.


15u00      Bezoek Havenpaviljoen en Umicore zilverpaviljoen (MAS)

Aan een divers publiek de haven laten ontdekken, beleven en beter leren kennen is de voornaamste uitdaging van het ontwerp voor het Havenpaviljoen. Dit gebeurt op meerdere mediaplatformen met verschillende niveaus in diepgang en exploratie. Het concept is gebaseerd op een SILO-vorm hangend midden in de ruimte waarin 360° panoramische projectie wordt voorzien. De multifunctionele projectcilinder creëert zowel een visuele interactie als een akoestische barrière tussen het gelijkvloers en de mezzanine, die tevens als 'meet-en-greet'-ruimte gebruikt kan worden. Een andere attractie is de havenkaart op de vloer met een diameter van zes meter.
 
Na het Havenpaviljoen, haalde Crepain Binst Architecture ook de opdracht binnen voor het 'Zilverpaviljoen', een samenwerking tussen Umicore en het Zilvermuseum Sterckshof. In het ontwerp van Neutelings-Riedijk zijn de vier paviljoenen van het MAS zo transparant mogelijk gehouden. Het concept van Crepain Binst Architecture behoudt en versterkt deze transparantie door de diverse stukken te groeperen in een aantal langwerpige vitrines, die parallel aan de huidige zichtlijnen worden geplaatst. Om de fijn gedetailleerde zilveren objecten tot hun recht te laten komen in het bijna zes meter hoge paviljoen, zijn de vitrines ontworpen als ruimtebepalende elementen die van vloer tot plafond reiken.


16u00      Bezoek Vergader- en eventcentrum ALM en Opleidingscentrum ANTTEC
 
Een voormalig ziekenhuis te Berchem (Antwerpen), doet nu dienst als congres- en opleidingscentrum (ALM - ANTTEC) en staat met een zekere présence royaal ingepland op een groenrijk terrein. De toenmalige wedstrijdvraag voorzag de dringende behoefte aan een grote oppervlaktetoename met een tweetal feestzalen - eventruimten, grootkeuken, bar- foyerruimte en een onafhankelijk opleidingsgebouw. Met respect voor de bestaande situatie zijn alle nieuwe horecafunties als één patchwork versmolten in een achtergelegen reflecterend en transparant tuinpaviljoen met bijhorend opleidingsgebouw aan de zijflank. Een lange slanke stift vormt de connectie met het bestaande hoofdgebouw en schiet vervolgens door - richting straat - als een nieuw inkombaken. De achterliggende invulling met de zijdelingse bezoekersparking spaart de riante voortuin. De nieuwe zalen zijn door hun dubbele hoogte duidelijk afleesbaar in het lage groene daklandschap van het tuinpaviljoen. De witte glazen huid reflecteert het landschap waardoor het gebouw als het ware verdwijnt en de tuin visueel groter wordt.

17u00      Einde


Inschrijvingen:

De deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Reserveren kan via onderstaande link.
Om praktische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot de eerste 40 inschrijvers. Na verwerking van de gegevens wordt uw inschrijving per email bevestigd.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier.

Hebt u problemen bij het inschrijven, geef dan een seintje op het nr. 02/512 25 78 (druk 1).