Doorzoek volledige site
12 september 2018

Theaterzaal Arenbergkasteel KU Leuven akoestisch verbeterd

Illustratie | © Dox Acoustics
Illustratie | © Dox Acoustics
Illustratie | © Dox Acoustics
Illustratie | © Dox Acoustics
Illustratie | © Dox Acoustics

Het akoestisch optimaliseren van historische gebouwen mét behoud van hun eigenheid en historisch karakter is een grote uitdaging. Vaak hebben deze gebouwen ruimtes met hoge wanden en grote geluidreflecterende oppervlakten waardoor nagalm een groot probleem vormt. Soms krijgen ruimtes ook nieuwe functies toegekend waardoor de akoestische werking van de ruimte geherdefinieerd moet worden. Een recent voorbeeld is de akoestische verbetering van de theaterzaal in het Arenbergkasteel van de KU Leuven. Dit kasteel uit de 16e eeuw werd begin 20e eeuw geschonken aan de universiteit van Leuven en biedt momenteel een onderkomen aan de faculteit Ingenieurswetenschappen.

Nagalm en uitdagingen

 

Er werd een probleem vastgesteld van te veel nagalm en reflectie. DOX Acoustics werd gevraagd om een akoestische oplossing te leveren voor de theaterzaal op de bovenste verdieping, mét behoud van het huidig karakter van de zaal. Dit bracht een aantal uitdagingen met zich mee:

  • De zaal heeft verschillende adembenemende fresco’s aan het plafond die recent gerestaureerd werden. De akoestische panelen moesten zodanig geplaatst worden dat ze de fresco’s niet beschadigden of aan het zicht onttrokken.
  • De nok van de zaal is gebogen waardoor de rechte panelen niet rechtstreeks aan het plafond bevestigd konden worden.
  • Omwille van het historisch karakter moesten de panelen zodanig bevestigd worden dat de ruimte in de toekomst volledig herstelbaar is, zonder merkbare schade of restoratie-ingrepen.

 

Oplossing

Na overleg met de klant werd uiteindelijk gekozen voor D-Sound panelen. Deze akoestische panelen zijn bekleed met textiel, kennen een hoge absorptie en zijn gemaakt van gerecycleerde glaswolvezels.

D-sound bevestiging

Aan de wand werd geopteerd voor ophangogen zodat de panelen afneembaar én met een minimale afstand van de muur bleven om zo geen schade te berokkenen. Ze zijn ook uitermate geschikt voor licht hellende ondergronden.

Onder de gebogen gewelven werden de panelen trapsgewijs opgehangen aan kabels die verstelbaar zijn in lengte. Dit zorgt voor flexibiliteit in plaatsing alsook voor minimale schade. Het dimensionaal effect oogt tevens mooi en sluit perfect aan aan het karakter van de zaal.

Bijkomende oplossing

Om de variërende bezetting op te vangen, werd ook geopteerd voor een aantal akoestische mobiele schermen, specifiek de nieuwe D-Screen schermen. Deze kunnen gemakkelijk ingezet worden naargelang de activiteit in de zaal om zo bijkomende rustzones af te bakenen.

Beide oplossingen:

  • kennen een hoge absorptiegraad,
  • zijn proper afgewerkt met textiel
  • zijn flexibel, en eenvoudig en snel te monteren
  • kennen een goede brandklasse

 

Resultaat

De klant is uitermate tevreden van het akoestisch resultaat, de geplaatste materialen en de plaatsing zelf.

Voor meer informatie of een gelijkaardig project, contacteer DOX Acoustics. Bekijk ook zeker de verschillende akoestische toepassingen op www.doxacoustics.be.

GERELATEERDE DOSSIERS