Doorzoek volledige site
19 september 2018

CC De Factorij geeft culturele injectie aan Zaventem

Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet

In hartje Zaventem opende vorig jaar CC De Factorij de deuren. Het nieuwe cultuurcentrum op een verloren stuk grond, midden in het centrum, draagt bij tot een ware socio-culturele injectie. De kroon op het werk is de hoogtechnologisch uitgeruste, schelpvormige theaterzaal met optimaal geïntegreerde akoestiek. Het ontwerp is van ebtca architecten in samenwerking met archiles architecten.

Het grootste deel van het gebouw werd omwille van verschillende redenen zoals een stedenbouwkundig begrensde bouwhoogte en de akoestiek, ondergronds voorzien. De theaterzaal werd gerealiseerd als een schelpvormige doos-in-doos.

Een theater- en concertzaal realiseren in de nabijheid van de luchthaven en op 60 meter van de spoorlijn, was geen evidentie voor het architectenteam. Er werd dan ook van in de beginfase heel veel aandacht besteed aan zowel het overvloedig laagfrequent buitengeluid als de geïntegreerde akoestiek in de theaterzaal, foyer, bibliotheek en de overige zalen. Een andere belangrijke uitdaging bestond erin de stromen van de gebruikers optimaal te laten verlopen [theaterzaal, bibliotheek, polyvalente zaal, danszaal, repetitieruimtes, ingang artiesten, loges, backoffice, vergaderruimtes, tentoonstellingen foyer,…].
 

Hoogtechnologische theaterzaal

Het orgelpunt van het cultuurcentrum is de hoogtechnologisch uitgeruste schelpvormige theaterzaal met optimaal geïntegreerde akoestiek én voorzien van daglicht.  

Dankzij doordachte schakelingen en akoestische scheidingen is simultaan gebruik voor zowel een fuif als kamerorkest in het gebouw mogelijk. Dit bevordert de werking en multifunctionaliteit van het geheel en laat het gebouw transformeren naargelang de behoeften van de verschillende gebruikers.


Materiaalgebruik

Alle wanden werden uitgevoerd als glad of plankenbekist zichtbeton. Plaatselijk werd – omwille van de vormgeving – gebruik gemaakt van zelfverdichtend beton. De buitengevel bestaat uit wit gepolijst grootformaat prefabbetonpanelen en leien in messing. Voor de theaterzaal werden akoestische wandpanelen ontwikkeld in notelaar allen met eenzelfde uitzicht doch verschillende akoestische prestaties. De vloerafwerking is een terrazzovloer met mineraalcomposiet.
 

Duurzame ingrepen

Naast doorgedreven isolatie wordt het gebouw verwarmd/gekoeld met 109 aardsondes, gekoppeld aan warmtepompen, vloerverwarming en koelplafonds. De theaterzaal wordt verwarmd en gekoeld met individuele verdringingsventilatie. Alle verlichting [inclusief de theaterverlichting] werd in led uitgevoerd.

GERELATEERDE DOSSIERS