Doorzoek volledige site
25 september 2018

Deinze klaar voor de toekomst dankzij nieuw stadskantoor

Illustratie | © Kawneer

Deinze is een stad in volle bloei: het aantal inwoners stijgt en de verwachting is dat deze stijging de komende jaren nog zal toenemen. Steeds meer taken worden daarnaast door de Vlaamse en federale overheden overgeheveld naar de gemeenten. Het gevolg hiervan is dat er extra personeel nodig is, en dus ook extra ruimte. Deinze wilde gaan werken met een front- en backoffice, maar daarvoor was het oude stadhuis op de Markt niet geschikt. Op 21 en 22 mei 2016 is het nieuwe administratief centrum ‘Leiespiegel’- ‘Huis van de Deinzenaar’ geopend: een gloednieuw administratief centrum met 8.000 m2 werkruimte voor de 100 medewerkers. Het ontwerp komt van het Britse Architectenbureau Tony Fretton.

Het gloednieuw administratief centrum omvat 8.000 m2 werkruimte voor de 100 medewerkers. In het centrum zitten een stadsarchief, cafetaria, een grote
raadzaal, publieke vergaderruimten en individuele kantoren voor de burgemeester en het schepencollege. De bezoekers en het personeel van het nieuwe complex kunnen gebruik maken van een beperkt aantal ondergrondse parkeerplaatsen.

De stad Deinze schreef een wedstrijd uit om de ontwerper van het gebouw te bepalen. Met zijn rechthoekige ontwerp kwam Architectenbureau Tony Fretton als winnaar uit de bus.

 

Transparantie door grote glaspartijen

Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste volumes, waarbij het kleine volume de dubbelhoge raadzaal op de eerste verdieping bevat. Onder de zaal is de ingang van het gebouw, waar bezoekers zich moeten aanmelden. Het grotere volume bestaat uit vijf verdiepingen met alle werkafdelingen. Grote liften zorgen ervoor dat bezoekers moeiteloos bij de juiste afdelingen komen.

Loggia’s rondom beide volumes worden in de zomer omgetoverd tot leuke buitenplekken in de schaduw. Door de transparantie van beide volumes is uitdrukking gegeven aan de democratie: door de grote glaspartijen ziet de bezoeker de democratische werking van de overheid.

 

Aandacht voor alle gebruikersgroepen

In het ontwerp van administratief centrum Leiespiegel is ruime aandacht gegeven aan de flexibiliteit van bepaalde delen van het gebouw, zoals de kantoorruimtes. 

De raadzaal is met duurzame materialen opgebouwd, omdat de duurzaamheid van deze zaal belangrijk is. Deze ruimte moet een langere levensduur hebben dan de kantoren.

Er is aandacht besteed en rekening gehouden met de behoeften van alle verschillende gebruikersgroepen, omdat het een publiek gebouw is.

 

Milieuvriendelijke maatregelen

Een milieuvriendelijk gebouw en milieuvriendelijk bouwen wordt steeds belangrijker. Het nieuwe administratief centrum Deinze gaat hier dan ook niet aan voorbij. 

Natuurlijk daglicht krijgt in het nieuwe pand voldoende kans om binnen te dringen, natuurlijke ventilatie zorgt voor een lager energieverbruik en de loggia’s doen tijdens de zomer dienst als zonwering.

Stad Deinze heeft ook geïnvesteerd in een bodemenergie-opslag-veld (beo-veld) om het gebouw milieuvriendelijk te koelen en verwarmen. Deze mechanische ventilatie kan ingezet worden tijdens piekmomenten in zowel zomer als winter. Dit innovatieve initiatief wordt extra ondersteund door de plaatsing van hydraulisch verbonden buizen op 100 meter diepte.

Ook is bewust de keuze gemaakt om de constructiemethodes en materiaalkeuzes af te stemmen op de meest gangbare lokale bouwmethodes. Voor de gevelbekleding van natuursteen voor de buitenkolommen is gebruik gemaakt van een betonnen prefab systeem, waarbij de afgewerkte natuursteen werd ingebetonneerd. Hierdoor werden de benodigde bouwtijd en kostprijs verlaagd.

 

Stadsvernieuwingsproject

Het nieuwe administratief centrum Deinze is onderdeel van het stadsvernieuwingsproject ‘Deinze 2020’ en is gelegen naast de rivier ‘De Leie’. De bouwschil omvat veel glas en Italiaanse natuursteen.

Samen met de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het nieuwe theater en het museum ‘Deinze en de Leiestreek’ vormt het stadskantoor de vernieuwde stadskern.

 

Een projectoplossing voor Deinze

Voor het administratief centrum Deinze is door de afdeling Project Solutions van Kawneer een projectoplossing gecreëerd, gebaseerd op een combinatie van de RT 72 Reflex en de RT 72 HI+.

Voordelen van deze systemen zijn de keuze in isolatiewaarde (afhankelijk van de uitvoering en afmeting zijn drie isolatiewaarden mogelijk; Uf 1.2, 1.4 en 1.6), de modulaire opbouw waardoor ze te combineren zijn met de andere systemen van Kawneer en de gepatenteerde Reflextechnologie. 

Door deze systemen toe te passen kon administratief centrum Leiespiegel profiteren van maximale daglichttoetreding, goede isolatiewaardes en uitstekende prestaties op het gebied van inbraak- en brandwerendheid.

GERELATEERDE DOSSIERS