Doorzoek volledige site
25 september 2018

Eenvoudige en heldere woning lijkt doorlopende box

Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE

Het concept van deze vrijstaande eengezinswoning in Aalter, ontworpen door HULPIA architecten, is vertrokken vanuit het idee om zich naar het achterliggende landschap te richten en aan de straatkant een vrij gesloten gevel te creëren; zo wordt de privacy voor de bewoners gegarandeerd.

Een dubbele autostelplaats was één van de eisen van de bewoners. Om het aanzicht van de gevel echter niet te verstoren werden de stelplaatsen uit het zicht geplaatst. Hiervoor werd de woning opgedeeld in 3 boxen die het volledige programma dragen. Het programma van de woning is, op vraag van de bouwheer, zeer eenvoudig en helder. Op het gelijkvloers zijn de leefruimtes, berging en autostelplaats voor twee auto’s voorzien en op de verdieping bevinden zich de slaapkamer, bureau en gastenkamer.  

In de eerste box die naar de straat gericht is werd de technische ruimte en de berging voorzien. In de achterste box bevinden zich de leefruimtes met zicht op de tuin en in de bovenste box zitten de slaapvertrekken en de bureau. Door deze opstelling van de boxen krijgt de carport vorm en zijn de wagens zo goed als niet zichtbaar vanop de weg.

 

Eenvoud

De eenvoud van deze 3 volumes was de start voor de vormgeving van de woning. Het idee was om het bovenste volume te laten dragen op het onderste volume door met de zijden te raken aan elkaar, maar na overleg met stedenbouw werd een beperking in hoogte opgelegd en moest de bovenste box ingebed worden op de onderste. Dit was het tegenovergestelde van de eenvoud die de bouwheer en de architect voor ogen hadden. Daarom werd de focus verlegd naar de openingen en materialiteit van de woning. De hoge ramen tot aan de dakrand creëren een onderbreking in de massiviteit van de boxen. Maar ook door twee verschillende materialen in de achterste box te gebruiken en de breuklijn gelijk te leggen met de zijde van de bovenste box wordt de overlapping van de twee boxen geminimaliseerd.   

 

EQUITONE [tectiva]

De architect had in eerste instantie de houtsoort Afrormosia voor ogen. De klant vreesde echter een verschil in verkleuring van het hout doordat sommige delen overdekt zijn en andere delen niet. Om eenzelfde kleur en textuur te behouden van het materiaal, werd er uiteindelijk voor geopteerd om met EQUITONE [tectiva] te werken. Door deze keuze konden de deuren volledig weggewerkt worden in het vlak waardoor je het gevoel krijgt dat het een doorlopende box is. Ook het uitwerken van de ramen heeft een extra dimensie gekregen door het gebruik van EQUITONE [tectiva]. Ook de textuur die in het plaatmateriaal zit geeft een meerwaarde aan het project.   

 

Architect

HULPIA architecten

Projectarchitecten

Alejandro Rodríguez, Hildegard Desmet, Elke Beirinckx

Interieurarchitect

Tamara Beurms

Bouwheer

Toon De Baedts – Annelies Van Massenhove

Hoofdaannemer

Bart De Meyer bvba - Aalter

Bouwplaats

9880 Aalter

Gevelbekleding

EQUITONE [tectiva] TE 15

GERELATEERDE DOSSIERS