Doorzoek volledige site
28 september 2018 | NIELS ROUVROIS

N² Kwadraat levert uiterst nauwkeurige SCAN to BIM-service

Illustratie | N² Kwadraat
Illustratie | N² Kwadraat
Illustratie | N² Kwadraat
Illustratie | N² Kwadraat
Illustratie | N² Kwadraat
Illustratie | N² Kwadraat

Het St. Nikolaus-Hospital in Eupen ondergaat momenteel een stevige metamorfose. Het project omvat een grote renovatie, gecombineerd met een nieuwbouw. Voor het opmeten van vier te renoveren gebouwen deed studiebureau Boydens Engineering beroep op N² Kwadraat, gespecialiseerd in 3D in- & outdoor metingen van hoogstaand niveau. “Ieder gebouw heeft een aparte Revit-file, gelinkt aan een gebruiksvriendelijke centrale file”, aldus Nic Kerkhof van N² Kwadraat.

De gebouwen werden opgemeten door middel van 3D-laserscanning. N² Kwadraat gebruikte daarvoor de Faro scanner (S350), gecombineerd met de Scan Localizer van Faro voor het interieur. Voor de daken werd een drone ingeschakeld. “De twee puntenwolken, van de vaste 3D-scanner en de drone, werden samengevoegd tot één fotorealistische point cloud.  Eveneens werd de point cloud gekoppeld aan het Lambert coördinatenstelsel”, verduidelijkt Nic Kerkhof. "Uiteindelijk was het de bedoeling dat de modellen door Boydens Engineering zowel gebruikt konden worden voor het uittekenen van de technieken als voor de verdere fases van het project."


Verschillende lagen

Om de gebouwen zo gedetailleerd mogelijk te scannen moest N² Kwadraat zich flexibel opstellen. Nic Kerkhof: “Bepaalde ruimtes waren moeilijk te scannen omdat ze niet toegankelijk waren, zoals operatiekwartieren en praktijkruimtes. Maar we zijn er toch in geslaagd om uiterst gedetailleerde Revit-files aan te leveren. Voor de gebouwen D, E, F en G werd telkens een aparte Revit-file opgemaakt, die finaal gelinkt werden aan een centrale Revit-file. Omdat de puntenwolken bij dergelijke projecten best zwaar zijn, maken wij in de puntenwolk verschillende layers aan. Een puntenwolk aanleveren die gebruiksvriendelijk in Revit gebruikt kan worden, is één van onze kenmerken.”


Gebruiksvriendelijk en snel

Ook alle brandveiligheid, noodverlichting, nooduitgangen, brandblussers,… werden ingetekend door N² ’Kwadraat.  Boydens Engineering is dan ook erg tevreden over de samenwerking. “De manier van aanpak van N² Kwadraat was no-nonsense en dat was erg aangenaam”, vertelt Pascal Simoens, project manager bij Boydens Engineering. “We beseffen dat het een complexe site is en we waren dan ook erg benieuwd naar het resultaat.  Maar het centrale Revit-model vertoont mooi wat we verwacht hadden.  De verbinding tussen de gebouwen is goed gelukt en de files zijn erg gebruiksvriendelijk en snel.  Deze opdracht was in het kader van het rampenplan, maar ook voor het masterplan zullen we verder werken op dit model. Dat we ook voor operatiezalen en dergelijke een puntenwolk hebben, is een grote meerwaarde. Bij twijfel kunnen we gewoon rondwandelen in de puntenwolk.”


SCAN to BIM

Het St. Nikolaus-Hospital te Eupen geldt als een signatuurproject voor N² Kwadraat. Negentig procent van de projecten van het 3D studiebureau worden uitgevoerd volgens het SCAN to BIM-principe. “Wij streven ernaar om steevast een correcte, gedetailleerde en werkbare file aan te leveren. Een Revit-model is voor ons meer dan een 3D-model. Het is een model om op verder te werken, met aparte layers. Daarom integreren we ook standaard de grondplannen in het model. Het aanleveren van gebruiksvriendelijke puntenwolken die niet te groot zijn, makkelijk kunnen worden ingeladen en toch een mooi geheel vormen, dat is het uitgangspunt. Die gegevens vervolgens uitwerken naar een correct Revit-model is het einddoel”, besluit Nic Kerkhof.

GERELATEERDE DOSSIERS