Doorzoek volledige site
16 oktober 2018

POLO Architects en ar-te winnen ontwerpwedstrijd voor parkeertoren en appartementsgebouw in Mechelen

Parkeergebouw Antwerpsepoort Illustratie | POLO Architects / ar-te
Appartementsgebouw Mechelen Illustratie | POLO Architects / ar-te
Appartementsgebouw Mechelen Illustratie | POLO Architects / ar-te

POLO Architects i.s.m. ar-te hebben de wedstrijd gewonnen voor het ontwerp van een groene parkeertoren vlakbij de Antwerpsepoort en een appartementsgebouw op de kop van het Rode Kruisplein in Mechelen.

Groene multifunctionele parkeertoren

Het parkeergebouw omvat 537 parkeerplaatsen en 110 fietsenstallingen. Dit moet de bestaande parkings op het Rode Kruisplein en aan de Carrefoursite vervangen. Het bijna-energieneutrale gebouw is een onmisbare schakel bij het bevorderen van duurzame mobiliteit en daarmee van een duurzame, leefbare stad. Dit gebouw is veel meer dan een klassieke “randparking”: het vormt samen met zijn omgeving een mobiliteits-hub.

De eerste twee bouwlagen zijn bestemd voor kantoren en een winkel. Het gebouw krijgt op de bovenste verdieping een groene daktuin en op een lager gelegen niveau een evenementenplein met zicht op de historische binnenstad. Het gebouw is vanuit een duurzaam oogpunt ontworpen zodat het flexibel, polyvalent en aanpasbaar is mocht in de toekomst blijken dat er een behoefte is om bouwlagen een andere functie te geven. Op toekomstige ontwikkelingen in automobiliteit kan op deze manier geanticipeerd worden.

Daarnaast belichaamt het gebouw in alles de essentie van een landmark: het vormt een icoon voor de stad Mechelen als geheel. De start van de werken is voorzien eind 2019.
 

Lichte nieuwbouwappartementen op plein met zicht op “Ouwen Dok”

Na de bouw van de parkeertoren starten in de zomer van 2021 de voorbereidingen voor de bouw van 54 appartementen op het Rode Kruisplein. Het ontwerp van POLO Architects kenmerkt zich door een sobere uitstraling dat zich bescheiden opstelt tegenover het monumentale karakter van “de Ouwen Dok”.

Het gaat om een vierkant gebouw rondom een binnenplein met vier bouwlagen. Het gesloten bouwblok is aan één zijde gedeeltelijk open - aan de kant van de Ouwen Dok - waardoor er veel licht in de binnenruimte wordt getrokken. Alle appartementen hebben zo een direct of overhoeks zicht op het historische gebouw wat de woon- en leefkwaliteit verhoogt. In het verlaagd gedeelte achteraan is ruimte voor buurtwinkels, restaurants en cafés. Ondergronds komt een garage met 88 parkeerplaatsen voor de bewoners en bezoekers van het nieuwe hotel “de Ouwen Dok”.