Doorzoek volledige site
16 oktober 2018

Mecanoo en Metaform ontwerpen velodroom en sportcomplex in Luxemburg

Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform
Illustratie | Mecanoo / Metaform

Het Nederlandse Mecanoo heeft samen met Metaform architects uit Luxemburg de internationale ontwerpwedstrijd gewonnen voor een nieuwe velodroom en sportcomplex in Luxemburg. Het sportcomplex, gelegen in het glooiende landschap aan de rand van Mondorf-les-Bains, omvat een nieuwe nationale velodroom met een zwemcomplex, sporthal en klimmuur. De plek moet uitgroeien tot een sportbestemming voor nationale en internationale wielerevents en wordt tegelijk het sportcentrum voor de lokale gemeenschap en de toekomstige internationale school, die gepland is naast de site.

De voorgeschreven 're-naturalisatie' van de glooiende landelijke site samen met de beperkingen van zowel de site als een beperkt budget, bepaalden het compacte ontwerp. De zwembaden en sporthal zijn verzonken in de topografie en worden opgeslokt door de glooiende groene daken waardoor het gebouw als het ware opgaat in het landschap. De velodroom wordt zo het landmark in het landschap, zichtbaar vanaf de nabijgelegen snelweg, terwijl de manipulaties van topografie en landschap het complexe programma rationaliseren op een slimme en economische manier.


Drijvend volume

De lay-out verbindt de faciliteiten door middel van een grote foyer terwijl een duidelijke circulatie behouden wordt voor zowel atleten als toeschouwers. De velodroom en sporthal zijn toegankelijk via de kleedkamers op het gelijkvloers. Een grote open trap verbindt de publieke foyer op de eerste verdieping met de ingang en creëert zo een duidelijke publieke as naar het zwemcomplex en de ruimtes voor toeschouwers van de velodroom en sporthal. De brasserie creëert informele ontmoetings- en wachtruimtes met terrassen en uitzichten op alle faciliteiten en het omringende landschap.

De velodroom geeft de indruk van een drijvend volume met transparante ring die het solide volume van het dak scheidt van het landschap. De eenvoudige vorm zet de elegant ontworpen houten structuur in de kijker. Hout- en betonafwerkingen creëren een neutrale, duurzame en toch warme achtergrond voor het complex.


Duurzame aanpak

Strategisch geplaatste dakramen en glazen façades optimaliseren natuurlijk daglicht doorheen het complex terwijl ze uitzichten bieden op het omringende landschap. Groene daken, passief ontwerp en zonnepanelen op het dak van de velodroom dragen bij tot de duurzame aanpak van het gebouw.

GERELATEERDE DOSSIERS