Doorzoek volledige site
06 juni 2011

Wedstrijdontwerp glazen koepel Het Scheepvaartmuseum Amsterdam opgeleverd

De opening van het volledig gerenoveerde en heringerichte Scheepvaartmuseum door DOK Architecten is voorzien voor eind september 2011. De glazen koepel, een ontwerp van Ney & Partners, is ondertussen opgeleverd. De eisen van Monumentenzorg voor dit voormalige 17de eeuwse depot van de Nederlandse Marine waren stringent: zo min mogelijk aantasting van het monument en in de binnenplaats een semi-buitenklimaat creëren.
De opening van het volledig gerenoveerde en heringerichte Scheepvaartmuseum door DOK Architecten is voorzien voor eind september 2011. De glazen koepel, een ontwerp van Ney & Partners, is ondertussen opgeleverd. De eisen van Monumentenzorg voor dit voormalige 17de eeuwse depot van de Nederlandse Marine waren stringent: zo min mogelijk aantasting van het monument en in de binnenplaats een semi-buitenklimaat creëren.




De navigatieroos op historische zeevaartkaarten in de collectie van het museum is de inspiratiebron voor deze geraffineerde en slanke constructie. De nieuwe koepel is een voorbeeld van geïntegreerd ontwerpen. Het doel was de 34mx34m grote binnenplaats met een zo rank mogelijke structuur te overdekken. Om dit te bereiken werden alle onderdelen op elkaar afgestemd. Bepalend voor de maximale hoogte van de licht gebogen glaskoepel (5m) was de nokhoogte van de aangrenzende daken. De vorm is gerationaliseerd en opgedeeld in 3, 4, 5 en 6-hoeken, waarvan circa 75 procent driehoeken zijn. De vorm van de koepel is bepaald om het materiaal van alle staven optimaal te benutten terwijl alle glaselementen vlak moesten zijn.

Om het buitenklimaat te bewaren werd speciaal voor dit project een glasconfiguratie ontworpen die een maximale combinatie bereikt tussen warmte buitenhouden en licht en kleur doorlaten. De zonwerende coating op het glas zorgt voor de aanvullende klimaatbeheersing. De beglazing is uitgevoerd als zonwerend, isolerend en incidenteel beloopbaar glas. De glazen koepel is voorzien van een randbalkconstructie om alle trekkrachten op te vangen. De verticale krachten worden door de bestaande metselwerkmuren van het gebouw opgevangen. De vier hoeken van het op palen gefundeerde gebouw is met extra funderingspalen verstevigd.

De randbalkconstructie van de koepel is voorzien van een open strook, waardoor natuurlijke ventilatie mogelijk is. De staalconstructie bestaat uit meer dan 6000 verschillende onderdelen verwerkt in de constructie, waaronder 868 knooppunten. Het totale gewicht van de kap is 214 ton waarvan de staalconstructie er 148 bedraagt. Er ligt een glaspakket op van circa 62 ton, met in totaal 1016 ruiten. In totaal zijn er meer dan 2,2 km ribben aan elkaar gelast. In de knooppunten is led-verlichting geïntegreerd. Alle bekabeling is vervat in het speciaal gefabriceerd profiel dat tevens het glas draagt. Die is computer gestuurd, zodat allerlei varianten in patronen en kleuren mogelijk zijn. Ze wordt zowel als hoofd-, nood- en sfeerverlichting gebruikt en maakt hierdoor bijzondere scenografieën en aparte beleving mogelijk. De glazen koepel is een visuele referentie aan het verleden, en biedt het museum nieuwe kansen in de toekomst.


Studie: 2004
Uitvoering: 2009-2011
Architect: Ney & Partners
Bouwheer: Rijksdienst voor Gebouwen
Plaats: NL-Amsterdam
Dimensies: 1000 m2
Totaal budget 3.200.000 € Exclusief BTW