Doorzoek volledige site
07 juni 2011 | HP

BURO II & ARCHI+I ontwerpt passieve sporthal in Beernem

Voor de gemeenschapsinstelling voor jeugddelinquenten De Zande in Beernem werd een uitgebreid masterplan opgesteld in drie fases waarbij de tweede fase, de realisatie van een nieuwe sporthal naar een ontwerp van BURO II & ARCHI+I, onlangs werd opgeleverd.

Voor de gemeenschapsinstelling voor jeugddelinquenten De Zande in Beernem werd een uitgebreid masterplan opgesteld in drie fases waarbij de tweede fase, de realisatie van een nieuwe sporthal naar een ontwerp van BURO II & ARCHI+I, onlangs werd opgeleverd.


 

Context

In de eerste fase van het masterplan werd de realisatie van een school voorzien. Na de tweede fase, die de bouw van een sporthal voor een jeugdinstelling behelst, volgt de renovatie van de naastgelegen schuur die een (deels) publieke en centrale invulling krijgen.
In nauw overleg met de gemeente werd besloten om de sportinfrastructuur een dubbel gebruik te geven en deze zowel ten dienste te stellen van de jeugdinstelling als deel te laten uitmaken van de openbare gemeentelijke sportinfrastructuur.




Masterplan voor de Gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem.

 


Architectuur

Het gebouw neemt een belangrijke plaats in binnen stedelijke omgeving. De verhoudingen zijn gebaseerd op deze van de naastgelegen schuur. De specifieke ligging van de sporthal - tussen de drukke Sint-Andreaslaan en het ‘rechte pad’ op de site van de jeugdinstelling - is volgens de ontwerpers zowel symbolisch als fysisch een belangrijk gegeven. Het gebouw moet via zijn inplanting en bestemming immers een ‘brug’ of overgang belichamen tussen het tijdelijke verblijf binnen de jeugdinstelling en de terugkeer naar het publieke en dagelijkse leven. Binnen de opvatting dat sport een katalysator is om de stressfactoren te reduceren en een overgang naar een leven buiten de instelling geleidelijk te helpen verlopen, zijn sportieve activiteiten zijn een noodzakelijk onderdeel binnen de begeleidingsprogramma’s van de jongeren.




Maquette van de Gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem.


De nieuwe sporthal zal twee ingangen tellen: een publieke inkom aan de straatkant en een beschermde toegang - dichtbij de school - die voor een nauwe verbinding zorgt tussen de lessen en de sportactiviteiten. Tijdens de schooluren maken de meisjes gebruik van de sportaccommodatie, terwijl de sporthal voornamelijk ’s avonds en in het weekend publiek opengesteld wordt voor de inwoners van de gemeente.


 


Passiefbouw

Het ontwerp werd niet voor niets laureaat voor de Awards van de Belgische Architectuur – binnen de categorie Energie-Award – 2007. Net zoals de school, is immers ook de sporthal opgevat als een passief gebouw, waarbij door bijkomende thermische isolatie en doordachte oriëntatie van de gevelvlakken en glaspartijen een significante energetische meerwaarde ontwikkeld wordt. Door het gebouw deels verzonken op het terrein in te planten, worden deze aspecten nog versterkt.


    

Het interieur van de sporthal

 


Sportvoorzieningen

Sporttechnisch werden alle voorzieningen getroffen. De vrije hoogte van 8 m laat het uitoefenen van verschillende sporten toe zoals badminton, tennis, volleybal, handbal, zaalvoetbal, squash, dans… Binnenin biedt bovendien een cafetaria rechtstreeks zicht op de sportzaal. Achter aan het gebouw werd tevens een fitness voorzien, palend aan een binnenpatio. Vooraan aan de straatkant is er extra hoogte voor een klimmuur en het dak doet dienst als buitensportveld dat omheind wordt door metalen transparante schermen.


 

 

PROJECTGEGEVENS

Opdrachtgever
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling ondersteuning en werking

Beschrijving
Opmaak masterplan gemeenschapsinstelling voor jeugddelinquenten en fasering naar uitbreiding.
Bouwen van schoolgebouw [1e fase], polyvalente ruimte, sportzaal, leefgroepen [gesloten en half-open cellen], grootkeuken, administratie ... Fase 2: sporthal

Locatie
Gemeenschapsinstelling ‘De Zande’, Sint-Andreaslaan 5 - 8730 Beernem

Team
Arch. Ramona Nicolaescu [ontwerparchitect]
Arch. Maur Dessauvage [ontwerparchitect]
Arch. Jo Baeke [projectarchitect]
Arch. Frederik Popelier 
i.s.m. Cenergie en landschapsarchitect Denis Dujardin
Int. arch. Bart Decloedt [interieurarchitect]

Status
Werkelijke uitvoeringstermijn: start der werken 6 februari 2009
Opleveringsdatum: 27 januari 2011

Oppervlakten
Grondinname: 1.593 m²
Bruto oppervlakte: 3.097 m²
Netto funct. vloeropp: 2.641 m²