Doorzoek volledige site
03 juli 2011 | NJ

Boplan verhuist naar ‘zwarte doos’ van Govaert & Vanhoutte Architecten

Langs de E403 is een nieuwe blikvanger opgedoken. Het nieuwe bedrijfsgebouw van Boplan, ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architecten, heeft alles in huis wat een ‘zwarte doos’ moet hebben. Achter de strakke buitenkant gaat een functionele en logisch opgebouwde bedrijfsoppervlakte schuil.

Langs de E403 is een nieuwe blikvanger opgedoken. Het nieuwe bedrijfsgebouw van Boplan, ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architecten, heeft alles in huis wat een ‘zwarte doos’ moet hebben. Achter de strakke buitenkant gaat een functionele en logisch opgebouwde bedrijfsoppervlakte schuil.



 

Boplan, een bedrijf dat industriële veiligheidsoplossingen produceert, opereert voortaan vanuit een gloednieuw bedrijfsgebouw in Gullegem-Moorsele. Onder meer door het succes van ‘Flex Impact’ (veiligheidsvoorzieningen zoals relingen, paaltjes … in kunststof i.p.v. metaal) drong de verhuis naar een grotere locatie zich op. Ten opzichte van het vorige gebouw in Beveren-Roeselare is de oppervlakte vertienvoudigd.



 

Het bedrijf nam voor hun nieuwe stek Govaert & Vanhoutte Architecten uit Brugge onder de arm. Zij staan bekend voor hun projecten met een strakke look. Het resultaat langs de E403 valt op door een zuivere, pure vorm met subtiele accenten, zonder uitsprongen of bijgebouwen. Deze ‘zwarte doos’ is minimalistisch langs buiten en sterk functioneel en logisch opgebouwd vanbinnen.
De betonstructuur is bekleed met zwarte sandwichpanelen, wat zorgt voor een mooi contrast met de glaspartijen, het gras en de geprofileerde zinkplaat in de gevel. Die donkere mantel vanbuiten staat ook in contrast met het licht en ruimte vanbinnen, waar witte en lichtgrijze tinten de toon zetten. Bepaalde elementen lichten bij donker in wisselende kleuren op, wat van op de snelweg een catchy effect geeft.
Doorheen het gebouw zorgt een VRV-systeem, gekoppeld aan een warmtepomp, voor een energie-efficiënte verwarming, koeling en ventilatie.