Doorzoek volledige site
23 oktober 2018

Nieuwe technologie voor gevels in Beernems innovatiecentrum

Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco
Illustratie | © Schüco

Het bedrijf Telecom-IT besliste om zijn nieuwe innovatiecentrum ‘De grote beer’ op te richten in Beernem. Dit centrum is ontworpen om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen die actief zijn op het gebied van communicatie en technologie-integratie, welke tevens op zoek zijn naar innovatie, leiderschap en internationale groei.

Het centrum ‘De grote beer’ biedt deze bedrijven enerzijds faciliteiten zoals bureaus, een laboratorium en vergaderzalen, en anderzijds menselijke en technologische ondersteuning op zowel het vlak van logistiek als de inhoud van hun activiteit.

Door verschillende bedrijven onder één dak samen te brengen, wil Telecom-IT ook verschillende vaardigheden bundelen en business-to-business-uitwisselingen stimuleren, zodat ze elkaar versterken en ondersteunen. 

Bedrijven die actief zijn in het innovatiecentrum zijn actief in de ontwikkeling, automatisering en integratie van nieuwe technologieën.

 

Een zorgvuldig gekozen naam

De naam van het innovatiecentrum ‘De grote beer’ werd niet willekeurig gekozen. De naam verwijst naar de gemeente waar het innovatiecentrum is gevestigd (Beernem) en wil, net zoals de sterren waaruit de grote beer bestaat, een gids zijn voor de bedrijven die een beroep doen op het centrum om hun activiteiten te ontwikkelen en hun internationale ambities te realiseren.

 

Transparantie als visitekaartje

Het gebouw is een georganiseerde chaos van grote glazen dozen die bovenop elkaar zijn geplaatst. De vloeren en plafonds van elk van deze dozen zijn met elkaar verbonden door een massieve verticale wand, zodat grote platte Uvormen ontstaan. De andere zijden van de dozen zijn volledig
transparant, wat zowel voor overvloedig natuurlijk licht in de werkruimten, als voor een buitengewoon gevoel van openheid en transparantie aan de buitenkant zorgt.

De verschillen in volumes maken het mogelijk om de glazen gevels van de onderliggende doos te beschermen tegen directe instraling van de zon, zonder gebruik te maken van zonweringen die aan de buitenkant van de gevels zijn aangebracht. 

“De vorm van het gebouw vloeit rechtstreeks voort uit zijn functie”, zo legt Stijn Goethals, de architect van het project, uit. “De briefing van de klant was  heel specifiek en we hebben een gebouw ontwikkeld dat aan alle gewenste criteria voldoet. Wij hadden het gebouw ontworpen op een betonnen constructie, maar één bedrijf stelde voor om een stalen constructie te gebruiken, waardoor er meer prefabricage en een veel kortere doorlooptijd mogelijk was. Gezien de wens van de klant om het nieuwe centrum op de kortst mogelijke tijd te construeren, hebben we ingestemd met dit voorstel."

"Een goede keuze met het oog op het resultaat: het gebouw is gebouwd in twaalf maanden, wat extreem snel is voor een gebouw met deze complexiteit”, vervolgt hij. Alle interne technologie en domotica zijn geïmplementeerd door de klant, die hierin gespecialiseerd is."

 

High-tech gevels

“Toen ik contact opnam met de architect Stijn Goethals om hem ons nieuwe gevelsysteem Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) voor te stellen, vertelde hij me meteen vol enthousiasme dat dit precies was wat hij zocht voor zijn project ‘De grote beer’", zo zegt Kristof De Sadeleer, projectmanager bij Schüco Belgium. "Hij wilde een nieuw product gebruiken dat een grote regelmaat van het frame in de glazen gevels respecteert, terwijl openingen zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. Het Schüco FWS 60 CV systeem integreert te openen delen op een volledig onzichtbare manier in profielen van slechts 60 mm aanzicht. Er is geen verschil in uiterlijk tussen een vaste beglazing en een te openen venster."

“Omdat we een innovatiecentrum bouwden, leek het mij logisch om een nieuwe technologie te kiezen voor de gevels. Het Schüco FWS 60 CV systeem
beantwoordde perfect aan deze criteria. Ons gebouw was inderdaad het eerste in België dat met dit nieuwe vliesgevelsysteem werd gebouwd”, bevestigt Stijn Goethals. 

 

Een kwaliteitsgarantie

Het project, dat zeer transparant is, bood twee grote problemen: Ten eerste de grote vrije overspanningen van de gevels op de begane grond die zich over twee verdiepingen uitstrekken zonder tussensteun. Daarnaast de hoogte van de openslaande ramen van de kantoren die 2,80 m hoog moesten zijn.

Zoals standaard bij Schüco, maar zeker ook omdat dit nieuwe gevelsysteem voor het eerst werd gebruikt in België nam Schüco Belgium het leiderschap op zich voor wat betreft de ‘gevels’ en begeleidde het project van bij de technische studie tot het assisteren van de fabrikant voor de productie en uitvoering ter plaatse.

“Om de uiteindelijke kwaliteit van dit nieuw type gevels te garanderen, hebben we met de architect afgesproken om het schrijnwerk afzonderlijk te laten uitvoeren. Deze procedure stelde ons in staat om alleen verwerkers aan te trekken die in staat zijn om dit project in de beste omstandigheden te realiseren, en zo onaangename verrassingen op de bouwplaats te voorkomen”, zegt Kristof De Sadeleer. “Het was uiteindelijk het bedrijf van Antoon Decock uit Wevelgem dat het project heeft aangenomen en het tot een goed einde heeft gebracht.” 

 

Een groen en efficiënt centrum

Het nieuwe kantoorgebouw met zijn resoluut hedendaagse architectuur is ook een voorbeeld van duurzaam bouwen. Het energiezuinige gebouw is uitgerust met fotovoltaïsche panelen en een systeem voor warmteterugwinning.

De verlichting, verwarming en airconditioning worden aangestuurd door een aanwezigheidsdetectiesysteem en de LED-verlichting wordt geregeld middels een programmeertijd, zodat deze zoveel mogelijk de natuurlijke verlichting simuleert. Dit type verlichting staat erom bekend dat ze de productiviteit en het gevoel van welzijn bevordert. 

Daarnaast wordt het vermoeidheidsgevoel aanzienlijk verminderd. Dankzij inbouwcontainers wordt het sorteren van afval mogelijk. Herbruikbare materialen worden ter plaatse gerecycleerd en er zijn inzamelpunten voor batterijen, gsm en oude elektrische apparaten. 

GERELATEERDE DOSSIERS