Doorzoek volledige site
19 oktober 2018

Duurzaam systeem van isolatiepanelen en steenstrips voor Primark in Zwolle

Illustratie | © Vandersanden

Van een plek met een rijk verleden naar een tijdloos Warenhuis met een klinkende toekomst. Dat was de ambitie van de architecten van Ponec de Winter bij de transformatie van de zogeheten ‘bankenlocatie’ aan de Melkmarkt in Zwolle. In dit artikel neemt Dana Ponec ons mee op haar reis door de tijd. Hoe ze via uitgebreid historisch onderzoek kwam tot haar ontwerp van de nieuwe Zwolse vestiging van het bekende internationale warenhuis Primark. Volgens Primark zelf hun mooiste filiaal in Nederland: refererend aan het verleden, schitterend in het heden, voorbereid op de toekomst van de retail.

Historische stadsplek

In het voorjaar van 2014 werd Ponec de Winter benaderd door Primark: ‘"Met de vraag of we midden in dat beschermde klassieke, historische stadsgezicht van Zwolle een doos van 6000 vierkante meter konden ontwerpen", vertelt architect Dana Ponec. "Met aan de noordkant de meanderende ruimte van de Melkmarkt, waar vroeger een rivier heeft gelopen. En de zuidgevel aan de smalle Voorstraat, een van de oudste straatjes van Zwolle."

 

E-Board® panelen met reliëfs

"We moesten een list bedenken om dat grote volume als vanzelfsprekend in het stedelijke weefsel  te laten glijden. De straatwanden moesten waarachtig worden aangeheeld, zonder dat we nepgeveltjes gingen maken." Ponec de Winter slaagde erin om een warenhuis te ontwerpen dat zich qua maat, schaal, kleur en materiaalgebruik naadloos voegt in de oude stad. Terwijl het gebouw toch pal in deze tijd staat. "De draagstructuur is zo doorgezet, dat die afleesbaar is in de gevel en past bij de ritmiek van de bestaande pandjes aan de Melkmarkt."

Voor het gevelmetselwerk koos Ponec de Winter voor een combinatie van traditioneel metselwerk en het E-Board systeem van Vandersanden: een duurzaam systeem van isolatiepanelen en steenstrips. "We werken vaker samen met Vandersanden en maakten ook al eerder gebruik van hun E-Board panelen. Buiten de economische en logistieke argumenten, die vooral meespelen voor de aannemer, is het voor ons essentieel dat de materialisatie en detaillering ons idee versterken over wat het gebouw moet doen."

"Zo hebben we in de E-Board panelen reliëfs laten opnemen die een interessant en afwisselend perspectief opleveren voor de voorbijganger en die verwijzen naar het collectieve geheugen van de plek. Boven de ingang zit bijvoorbeeld het reliëf van een Lindeboom, dat verwijst naar de Erven Tijl. Na de industriële revolutie bouwden zij op deze plek een drukkerij die tijdenlang beeldbepalend is geweest voor de locatie. Andere reliëfs in de panelen refereren onder meer aan de Melkmarkt.’ Over de ontwerpen en de uitvoering van de gemetselde reliëfs in de gevels: ‘Onze ideeën over de verschillende reliëfs bespreken we samen met de typen stenen, maatvoeringen en detailleringen vooraf met Vandersanden. Dat is altijd één ontwerpproces.’

 

Flexibele opzet

Ponec de Winter heeft het gebouw zo vorm gegeven, dat het later eventueel is op te delen. "We hebben ons grondig rekenschap gegeven van de online ontwikkelingen in de retail. Misschien wordt de kleding van Primark over 15 jaar wel bij de klant gebracht en moet er een andere functie worden toegekend aan dat grote fysieke warenhuis. Wat nu dicht metselwerk is, zou je er kunnen uitzagen om in het bestaande ritme meerdere kleinere units te maken."

GERELATEERDE DOSSIERS