Doorzoek volledige site
26 oktober 2018

Winnaars FSC Project Awards 2018 zijn bekendgemaakt

Illustratie | Provincie West-Vlaanderen
Illustratie | Zwartopwit.be
Illustratie | stArchitecten
Illustratie | Toerisme Oostende

De FSC Project Awards 2018 zijn zopas uitgereikt op het event ‘Bouwen met hout’. Via het uitreiken van de FSC Project Awards wil FSC België aantonen dat FSC-gecertificeerde houtproducten steeds vlotter beschikbaar worden. Tot de winnaars behoren Bezoekerscentrum Het Zwin (Coussée & Goris/ GAFPA, Sweco Belgium), mobiele werkplek QuadriVille (Wout Fierens), renovatie Westerstaketsel Oostende (SBE nv) en passiefwoning VDN (stArchitecten).

Bezoekerscentrum Het Zwin

Het nieuwe bezoekerscentrum van Het Zwin schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Publiek Gebouw’. De Provincie West-Vlaanderen zorgde -in samenwerking met de beheerder van de Zwinvlakte, het Agentschap voor Natuur en Bos van het Vlaamse Gewest- voor een herinrichting van de infrastructuur van het Zwin Natuur Park om individuele bezoekers en groepen te onthalen. Naast het bezoekerscentrum, werden ook zeven themahutten in het park voorzien. Bij de uitvoering was er bijzondere aandacht voor de inplanting in harmonie met het natuurreservaat / het natuurgebied. Het gebouw werd ook beloond met een BREEAM-certificaat.

Toepassing FSC® :
Achterconstructie
405m² en 10.032m² in FSC Vuren-bouwhout, FSC Okoumé
Gevels
22.295m² in FSC Douglas


Mobiele werkplek QuadriVille

QuadriVille, een kantoor voor drukkerij zwartopwit.be in Herenthout, sleepte de hoofdprijs in de wacht in de categorie ‘Projectbouw’. QuadriVille is een gebouw in een gebouw: milieuvriendelijke burelen in de buik van een grote loods. Deze constructie is telkens opnieuw af te bouwen en ergens anders weer neer te planten. Ze is 100% herbruikbaar en bestaat alleen uit FSC-gecertificeerd hout en spanbanden. Ontwerper en bouwer Wout Fierens heeft ze ‘QuadriVille’ genoemd omdat de basis en het vertrekpunt van deze universele puzzel een vierkant van 4 op 4 is. Elk element en iedere structuur in QuadriVille is een vermenigvuldiging of deling van dit vierkant.

Toepassing FSC® :
FSC Radiata Pine, circa 200 platen


Renovatie Westerstaketsel Oostende

In de categorie ‘Buiteninfrastructuur’ was de renovatie van het Westerstaketsel aan de Montgomerykaai in Oostende de afgetekende winnaar. Dit project houdt de grondige renovatie aan de draagstructuur van het Westerstaketsel in om de stabiliteit en structuur te garanderen. Hierbij werd rekening gehouden met het feit dat het staketsel historisch beschermd is, dit impliceert dat de structuur zoveel mogelijk beschermd moet worden in oorspronkelijke en met gebruik van historische bevestigingsbewijzen.

Toepassing FSC® :
Stijlen: FSC Basralocus
+alle andere houttoepassingen: FSC Azobé
(leuningen, stutbalken,vloerplanken en vloerbalken, stukschoren)


Passiefwoning VDN

Deze woning in Maarkedal is bekroond met de award in de categorie ‘Particulier’. Aan de voet van het FSC gecertificeerde Muziekbos rees in 2017 deze houten BEN-/passiefwoning uit de grond. Samen met deze ambitieuze bouwheer werd een doordacht ontwerp in elkaar getimmerd, met hoog wooncomfort, en rekening houdend met levenslang wonen Het werd een strak volume waarin gespeeld werd met raamposities in de wanden en ten opzichte van elkaar, maximaliseren van raamhoogtes, met oog voor oriëntatie en privacy. Bijgevolg ontstaan verscheidene opvallende door- en uitzichten.

Toepassing FSC®:

  • Stabiliteitsbalken : Steico Ultralam
  • Plat dak : Steico Joist / Buitenwanden :Steico Joist / Tussenvloeren : Steico Joist
  • Binnenmuren : kepersin vuren + uitstijvingsplaat OSB zeroformaldehyde 15mm
  • Binnenafwerkingsplatenwanden en plafonds en verdiepingsvloeren : OSB zeroformaldehyde /Leidingspouwen : latwerk voor uitvulling en tengellatten
  • Isolatiematerialen: Steico flex



Meer over de winnaars en alle genomineerden, vindt u hier.

GERELATEERDE DOSSIERS