Doorzoek volledige site
30 oktober 2018

Sportaccommodatiecentrum Aartselaar ademt liefde voor de sport

Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun
Illustratie | © Sepp Van Dun

De gemeente Aartselaar heeft een splinternieuw sportcentrum, een gul en gastvrij huis voor de lokale tennis-, voetbal-, petanque- en atletiekclub. “Het sportaccommodatie­centrum ademt openheid en bedrijvigheid, en vooral liefde voor de sport.” HVH-architecten en 'TWee Architecten' tekenden het winnende ontwerp. Het ontwerp is een mooi voorbeeld van hoe prefabbeton zowel om zijn functionele als zijn esthetische capaciteiten wordt ingezet.

Een petanquehal, met bijhorende infrastructuur en cafetaria voor tennis, atletiek, voetbal en petanque: dat was de vraag van de Antwerpse gemeente Aartselaar. Koen Heyvaert, zaakvoerder van HVH-architecten legt uit: “Het bestaande gebouw was wel prima gelegen, centraal tussen de sportvelden, maar miste elke interactie met de omgeving. De circulatie­patronen naar de sportvelden waren een rommeltje. De toegang tot de voetbalterreinen liep via een onduidelijke weg en hinderde de circulatie naar de tennisvelden. Last but not least: het gebouw was in slechte staat.”

 

Nieuw gebouw

En zo verrees op de oude plek een nieuw gebouw: een massieve basis, met daarop een lichte, heldere constructie. Beneden liggen de petanquehal, de kleedkamers en de technische ruimtes. Daar werd gekozen voor een sokkel in prefabbeton, logisch opgebouwd rond twee kruisende gangen die het gebouw in sterke interactie brengen met alle sportterreinen. Boven vind je de gloednieuwe brasserie ’t Sportzicht, die opgesplitst is in twee delen. “Eén deel zal gebruikt worden als brasserie, terwijl het andere meer als cafetaria zal worden ingericht”, zei schepen van Sport Bart Lambrecht (N-VA) onlangs in Het Laatste Nieuws. “De grote troef hier is het fenomenale zicht dat je hebt op de omliggende voetbal- en tennisterreinen en de atletiekpiste. Het ruime buitenterras dat de brasserie omgeeft, is bij warm weer de ideale locatie om uit te kijken op het sportgebeuren.”

Het sportaccommodatiecentrum werd in de lente in gebruik genomen en begin juni feestelijk geopend. Sportminister Philippe Muyters (N-VA) was bij de opening aanwezig. 

 

Betonmetselstenen

De werf verliep vlot. De bouwwerken zijn in 18 maanden voltooid. Om een minimale bouwtijd te garanderen, en gezien het solide karakter van de sokkel, werd gekozen voor geprefabriceerd beton. De kruisende delen brengen een petanquehal, de kleedkamers, technische ruimtes en een ruime loods samen. De structuur daarvan werd opgebouwd uit premuren van Oeterbeton. Voor de niet dragende binnenmuren werd de klassieker van de Belgische sporthal gebruikt: betonmetselstenen, geleverd door Coeck betonfabriek, voorzien van een plint in prefabbeton.

De afdek van de sokkel werd uitgevoerd met breedvloerplaaten. Op de werf werd de isolatie tegen de premuren gemonteerd. Die vormde dan de basis voor de buitengevelpanelen in gestraald architectonisch beton van DECOMO. De panelen vormen visueel een eenheid met de buitentribune en de trap, die in hetzelfde materiaal en afwerking werden uitgevoerd. 

Tegenover de ‘gesloten’ sokkel van beton staat de ‘open’ en lichte verdieping in hout en glas. “Dat contrast werkt wonderwel”, aldus Heyvaert, die nog wat meer uitleg geeft bij het concept. “De zware sokkel is introvert en herbergt de gebruiksfuncties terwijl het interieur van de transparante bovenbouw naadloos overgaat via de omringende terrassen in de sportterreinen. 

 

Tempel op een solide basis

De ingreep biedt veel voordelen: “Aan de ene kant blijft de verdiepingsvloer op één en hetzelfde niveau, en is het dak van de sokkel een groot terras – dat werd belegd met een klassieke betontegel van EBEMA. Aan de andere kant doet de helling dienst als tribune, en verbindt ze cafetaria met voetbalveld.” Zo heeft het gebouw zich subtiel genesteld tussen de tennisvelden, voetbalpleinen, een atletiekpiste en petanquebanen. Een knipoog vanuit Aartselaar naar de Acropolis. “Een ‘tempel’ gevestigd op een solide basis, uitkijkend over omliggend terrein: zo kun je ’t Sportzicht ook zien”, besluit Heyvaert. “Bij goed weer gaan de ramen wijd open. Dat brengt je nog nauwer in contact met de sport. Er waait een nieuwe wind door de sport in Aartselaar, zoveel is zeker.” 

Opdrachtgever | Maître d’ouvrage: Gemeente Aartselaar
Ontwerp | Plan: HVH-Architecten & TWee Architecten
Aannemer | Entrepreneur: Algemeen Bouwbedrijf nv Swinnen 
Stabiliteit | Stabilité: BAS bvba
Gestraalde gevelpanelen en tribune | Panneaux de façade sablés et tribune: Decomo nv
Dragende dubbele wanden + breedplaten | Doubles parois portantes + prédalles: 
Oeterbeton (Prefaco nv)
BetonmetselSTENEN | Blocs en béton: Coeck Betonfabriek

GERELATEERDE DOSSIERS