Doorzoek volledige site
31 oktober 2018

Wetteren aan de Schelde: opnieuw verbinding met het water maken

Illustratie | © Studio Claerhout
Illustratie | © Studio Claerhout

Voor de stad Wetteren, gelegen aan de Schelde, werd een ambitieus plan uitgedacht om de rivieroevers een nieuwe dynamiek te geven. Het initiatief ging uit van de organisatie ‘Schelde-Landschapspark’: een project om het landschappelijke parcours nieuw in te richten met verschillende ontwerpen langs het water. Dit stadsproject, ontworpen door awg architecten, sluit aan op de geschiedenis van de stad en vormt hierin een belangrijke schakel. Het biedt nieuwe kwalitatieve woningen, openbare ruimtes die gericht zijn naar de Schelde en het integreert het water in het leven van de stad.

awg architecten voerde een analyse uit die aantoonde dat de activiteit van de stad Wetteren zich volledig afspeelde rond de Markt, terwijl de inwoners de zone achter de monumentale Sint-Gertrudiskerk weinig gebruikten: Wetteren keerde deze stroom zowel letterlijk als figuurlijk de rug toe.

 

Identiteitsbepalende karakteristiek

Voor awg architecten was het essentieel om opnieuw aan te sluiten bij deze belangrijke, identiteitsbepalende karakteristiek van de stad, en dus een verbinding met het water te maken. Daarom hebben ze op het uitgestrekte gebied achter de kerk een grootschalig project uitgewerkt, met woningen, enkele handelsruimtes (post, café, brasserie) en het nieuwe gemeentehuis. Het was de bedoeling om het centrum uit te breiden tot aan de twee Scheldeoevers, waarbij de andere oever met Wetteren werd verbonden via een nieuwe fiets- en wandelbrug.

Er is een aanzienlijk hoogteverschil tussen de Markt en de Schelde. Om het stadscentrum in het nieuwe gedeelte te doen overgaan, kozen de architecten ervoor om het nieuwe deel op hetzelfde niveau als de markt te brengen. Op die manier ontstaat een sokkel waaronder een parking met meerdere verdiepingen werd aangelegd. Deze sokkel, waarop een nieuwe pleinruimte is gerealiseerd, biedt een onbelemmerd uitzicht op de Schelde.

Dit nieuwe stadsdeel bestaat uit meerdere gebouwen. Eén ervan, aan de rand van het water, herbergt het nieuwe gemeentehuis met zijn publieke functies op het niveau van het plein. awg architecten heeft ook het interieur van het gemeentehuis, met een mix van verschillende functies, ontworpen op basis van een open plan met houten interieurelementen. De andere gebouwen bestaan uit woningen met handelsruimtes op het gelijkvloers.

 

Industriële fabrieken

De architectuur van de gebouwen weerspiegelt de vroegere industriële fabrieken in baksteen langs de Schelde. De verschillende eenheden vormen een coherent geheel en dit ondanks hun specifiek karakter, zowel wat afmetingen, functie of uitvoering van het metselwerk betreft. We vermelden ook nog de grote woontoren die een tegengewicht vormt voor de monumentaliteit van de kerk.

De architecten hadden eveneens speciale aandacht voor de inrichting van de openbare ruimtes. Soberheid is hier het kernidee. Het water is fysiek aanwezig in de vorm van waterelementen (zichtbare en hoorbare fonteinen) uit de bestrating in kleiklinkers.

GERELATEERDE DOSSIERS