Doorzoek volledige site
04 november 2011

VK wint WAF-award in Barcelona voor Vietnamees ziekenhuis

Gisterenavond werden in Barcelona de winnaars van de tweede dag van het World Architecture Festival bekendgemaakt. Trots kunnen we meedelen dat het enige geselecteerde Belgische project, het Binh Chanh Pediatric Hospital in Vietnam van VK, Nhat My en 2050 A+P, tot winnaar werd uitgeroepen in de categorie Future Projects - Health. Daarnaast mochten ook onze Noorderburen juichen aangezien Koen Van Velsen met zijn project Groot Klimmendaal zegevierde in de categorie gerealiseerde projecten. Architectura was er bij en brengt binnenkort een interview met winnaars.
Gisterenavond werden in Barcelona de winnaars van de tweede dag van het World Architecture Festival bekendgemaakt. Trots kunnen we meedelen dat het enige geselecteerde Belgische project, het Binh Chanh Pediatric Hospital in Vietnam van VK, Nhat My en 2050 A+P, tot winnaar werd uitgeroepen in de categorie Future Projects - Health. Daarnaast mochten ook onze Noorderburen juichen aangezien Koen Van Velsen met zijn project Groot Klimmendaal zegevierde in de categorie gerealiseerde projecten. Architectura was er bij en brengt binnenkort een interview met winnaars.








Holistische aanpak

Het organische bloem-concept voor dit kinderziekenhuis breekt met het traditionele ziekenhuisontwerp. De holistische aanpak, met volledige integratie van architectuur en engineering, creëert een helende omgeving die niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel van de jonge patiënten aanspreekt.




De ontwerpbureaus VK, 2050 A+P en Nhat My werkten samen om een complex programma te vertalen naar een heldere structuur, waarbij de operationele efficiëntie werd verbeterd. Zwevend boven het landschap, hebben de verpleegeenheden een sterke identiteit en wordt de leesbaarheid van het gebouw verhoogd.

Het ovalen grondplan van de verpleegeenheden, met de interne circulatie in de holte, verkleint de wandelafstand en maximaliseert het toezicht. De verpleegeenheden zijn verbonden met de medische diensten op het gelijkvloers via 3 verticale circulatiekokers, die de logistieke, publieke en patiëntenstroom van elkaar scheiden. De medische diensten worden ingeplant rond een centraal plein dat een dagelijkse toestroom van 6.000 patiënten aankan.




Het ziekenhuis is voorzien naast een drukke snelweg; een bamboeveld zal gebruikt worden als geluids- en vervuilingsbuffer. Een centrale voor afvalcollectie en -behandeling is hier ook voorzien. Een organische helling onder de beddenvleugels fungeert als buffer voor de rest van het gebied, maar ook als dak voor de medische diensten. Het schermt het medisch-technisch blok af van direct zonlicht, maar verschaft daglicht via verzonken tuinen.

Het ziekenhuis zal onderdeel zijn van een masterplan met andere zorginstellingen. Een publiek plein zal de publieke functie van het ziekenhuis versterken en het gebouw tegelijk verbinden met de toekomstige uitbreiding. Tenslotte incorporeert het ontwerp, als helende omgeving, ook enkele duurzame maatregelen, zoals natuurlijke ventilatie, nachtkoeling, een uitgekiende zonwering en gebruik van zonne-energie.