Doorzoek volledige site
12 september 2011

Dag van de Architectuur 2011 op 9 oktober

Op zondag 9 oktober 2011 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut voor de vijfde keer de Dag van de Architectuur. Drie overkoepelende thema’s ‘duurzaamheid’, ‘participatie’ en ‘groepswoningbouw’ spelen in op de ruimtelijke en ecologische vraagstukken van vandaag. Meer dan 75 opengestelde gebouwen, 30 rondleidingen en tal van lezingen, debatten en tentoonstellingen vormen het recept voor dit architectuurfestival.
Op zondag 9 oktober 2011 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut voor de vijfde keer de Dag van de Architectuur. Drie overkoepelende thema’s ‘duurzaamheid’, ‘participatie’ en ‘groepswoningbouw’ spelen in op de ruimtelijke en ecologische vraagstukken van vandaag.
Meer dan 75 opengestelde gebouwen, 30 rondleidingen en tal van lezingen, debatten en tentoonstellingen vormen het recept voor dit architectuurfestival.
 Op zondag 28 augustus krijg je op de Cultuurmarkt in Antwerpen een voorsmaakje van wat de Dag van de Architectuur dit jaar in petto heeft. In het nieuwe magazine dat op 21 september bij Knack Weekend zit kun je je eigen architectuurroute uitstippelen. Bezoek de website www.dagvandearchitectuur.be voor het volledige programma en meer praktische info. Bovendien maak je kans op een architectuurreis voor 2 personen naar Londen (in het jaar van de Olympische Spelen).
 
 
Architectuur die blijft en nood aan collectieve woningen
 
De Dag van de Architectuur 2011 geeft je stof om na te denken over het ruimtelijke  vraagstuk dat bij een stijgende demografie en een toenemende druk op het leefmilieu komt kijken. Het programma focust daarom vooral op duurzame gebouwen en woonvormen in een stedelijke context.
 

Architectuur met iedereen
 
De Dag van de Architectuur geeft je ook de kans om zelf deel te nemen aan het debat rond ‘duurzaamheid’, ‘participatie’ en ‘groepswoningbouw’. In Antwerpen kan je in het Groen Kwartier, een woonbuurt in een voormalig militair hospitaal, samen met de projectleider en architect deelnemen aan een ‘wandelend debat’. Spring samen met een groep architecten op de fiets en ga in Leuven op verkenning bij interessante groepswoningbouwprojecten. Ga samen met de Provinciale Hogeschool Limburg via interactieve rondleidingen de confrontatie aan met de ruimtelijke omgeving in C-Mine, of neem deel aan het debat rond het nog te bepalen toekomstplan van de ingestorte Regina Paciskerk in Diepenbeek.
 

Gebouwen en rondleidingen
 
Dit jaar kan je meer dan 75 opengestelde gebouwen tijdens de Dag van de Architectuur  bezoeken. We geven alvast enkele tips per regio:

Breng in Antwerpen een bezoek aan deSingel en geniet op het dak van een uitzonderlijk uitzicht over de stad of wandel door Antwerpen Noord waar ‘kwalitatief stedelijk wonen’ op de stedenbouwkundige agenda staat.

Vergaap u aan het nieuwe gerechtsgebouw in Hasselt dat zich ontpopt als nieuwe landmark.

Ontdek waarom C-Mine in Genk niet zomaar een renovatie van een industriële site is.

Kom naar de Bijloke site in hartje Gent of neem deel aan de rondleiding Wonen in Gent over collectief wonen.

In het crematorium Heimolen in Sint-Niklaas kan je zien dat moderne, minimalistische architectuur een perfect opvangnet kan zijn voor menselijke emoties.

Ga naar Leuven en bezoek het nieuwe Vlaams Administratief Centrum (VAC), het meest duurzame kantoorgebouw in Vlaanderen.

Wandel in de voetsporen van onze koninklijke familie in het gezondheidscentrum Koninklijk Villa in Oostende of maak een fietstocht rond de haven van Zeebrugge en ontdek hoe een havengebied ook een landschappelijke meerwaarde te bieden heeft.

Maak een oversteek op de nieuwe Scheepsdalebrug in Brugge, het bewijs dat infrastructuur meer kan zijn dan een functioneel ontwerp.
 

Deze dag is een grote dag voor elke architectuurliefhebber. Architecten, bouwheren en deskundige gidsen staan klaar om het verhaal te brengen achter het ontwerp van de opmerkelijkste bouwprojecten van de laatste jaren. Lees het Dag van de Architectuur magazine (bij Knack Weekend op 21.09) en kom te weten wat er leeft bij architecten, beleidsmakers en academici. Verschillende experten geven hun ongezouten mening op architecturale en maatschappelijke ontwikkelingen in Vlaanderen.
 
 
Cultuurprijs Architectuur (2010 – 2011) op 8 oktober

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege reikt op de vooravond van de Dag van de Architectuur de Cultuurprijs van de Architectuur uit.

 
Nieuwe website VAi

VAi start het nieuwe seizoen met een gloednieuwe website met meer en overzichtelijker informatie over architectuur en architectuurcultuur. De grootste innovatie is zonder enige twijfel de projectendatabank.