Doorzoek volledige site
12 december 2018

Leopold Views getransformeerd tot kwaliteitsvolle woningen door architectesassoc.

Illustratie | Thomas Van Den Driessche
Illustratie | Thomas Van Den Driessche
Illustratie | Thomas Van Den Driessche
Illustratie | Thomas Van Den Driessche
Illustratie | Thomas Van Den Driessche
Illustratie | Thomas Van Den Driessche
Illustratie | Thomas Van Den Driessche

Van bij de oprichting was het de ambitie van architectesassoc. om een eigentijdse, coherente en harmonieuze architectuur na te streven en daarbij de druk op het leefmilieu zo beperkt mogelijk te houden. Zo is meteen ook het DNA van dit kantoor geschetst: een combinatie van architecturale kwaliteit, respect voor het leefmilieu en streven naar welzijn voor alle betrokkenen. Leopold Views, een ontwikkeling van Matexi in Evere, past helemaal in deze filosofie. Het project is een toegangspoort tot de stad en demonstreert het ecologische, economische en sociologische belang van de reconversie van een afgeleefd kantoorgebouw tot kwaliteitsvolle woningen.  

Context

Leopold Views in Evere is een kantoorgebouw uit de jaren 70. Matexi besliste een grondige renovatie van het geheel te lanceren door de bestemming ervan te wijzigen. Doel van deze renovatie was gebruik te maken van de intrinsieke kwaliteiten van het pand die een reële meerwaarde voor de woongelegenheidsfunctie kunnen betekenen. De hoogte onder het plafond en de diepte van het gebouw worden kundig gebruikt met een betere levenskwaliteit als doel.

Centraal in het denkpatroon: comfort en een contextgebonden relatie. Leopold Views is een ontwikkeling van 21.000 m2 bovengronds, waarbij naar een hoogstaande levenskwaliteit wordt gestreefd en een gevoel van "samenleven" wordt gepromoot. Er worden 201 units aangeboden, van studio's tot 3-kamerappartementen.

De volumes zijn eenvoudig en vloeien in elkaar over. Net als in een bijenkorf met horizontale lagen, draagt de activiteit binnen elke cel/appartement bij tot de uitgesproken identiteit van het geheel van het gebouw.

Met het oog op de beperking van de ecologische voetafdruk werd de bestaande betonnen structuur gehandhaafd, maar wel volledig opnieuw bekleed met een prefabgevel in hout die daarna werd afgewerkt met wit metaal.

Het verkeer op elke verdieping verloopt rond een centraal liftenblok, strekt zich uit naar de uiteinden van het gebouw en biedt daarbij indrukwekkende visuele sensaties.
De technische en dragende structuren zijn geconcentreerd, hetgeen een grote flexibiliteit oplevert wat niet-dragende scheidingswanden betreft.

Om de mensen te stimuleren om in een toren te gaan wonen, ontwierp architectesassoc. voor elk appartement een diep terras over de volledige breedte. Dit benadrukt de overgang tussen binnen en buiten. Elke woonruimte wordt daarmee een cocon waarin de ruime lichtinval, het vrije verkeer, de rustgevende witheid en het plezier om er te zijn een essentiële rol spelen.

Teneinde een community te creëren tussen al wie in Leopold Views woont, pakte architectesassoc. uit met gedeelde ruimten die op elkaar uitkomen zodra men het gebouw betreedt. De grote hal die helemaal tot aan de conciërgewoning loopt, gaat vloeiend over in de fietsenruimte. Beide baden in het licht met een hoogte van 4,10 meter onder het plafond. Op het dak zijn er twee grote panoramische terrassen en een kleine feestzaal met een kitchenette die uitkijkt over de stad. Zo kan een nieuwe manier van leven rijpen.


Een voluntaristische aanpak van de ontwikkelaar

Leopold Views biedt woongelegenheid voor gemiddelde inkomens. In deze context werden weloverwogen keuzes gemaakt op financieel en architecturaal vlak om garanties te kunnen bieden inzake kostprijs en gemeenschappelijke kosten voor eigenaars en huurders, en tegelijk zorgen voor een architecturale meerwaarde. Een voorbeeld: de keuze voor prefabgevels (met hoge isolatiewaarde) en de aanwezigheid van zonnepanelen op de dakoversteken dragen bij tot een lager elektriciteitsverbruik en lagere gemeenschappelijke kosten én tot de architecturale kwaliteit van het project.

"Leopold Views is daarmee een voorbeeld van een relevante reconversie van kantoor- naar woonfunctie die zeker als voorbeeld kan dienen", klinkt het bij de ontwerpers. "De klemtoon op een architectuur die zowel het individuele als het collectieve welzijn nastreeft, verenigt de ethiek van het kantoor architectesassoc. met de wil van de ontwikkelaar om de kosten binnen de perken te houden. Kortom: een geslaagde samenwerking."