Doorzoek volledige site
26 september 2011

't Bau-huis van B-Architecten geopend

De bestaande loods ’t Bau-huis naast de spoorwegberm in Sint-Niklaas is door B-Architecten gerenoveerd en uitgebreid tot een multifunctionele beurs- en evenementenhal. De nieuwe hoofdtoegang voor ’t Bau-huis ligt op de kop van de site. Het kloppend hart is de grote centrale foyer. Studiebureau Boydens stond in voor de technieken.
De bestaande loods ’t Bau-huis naast de spoorwegberm in Sint-Niklaas is door B-Architecten gerenoveerd en uitgebreid tot een multifunctionele beurs- en evenementenhal. De nieuwe hoofdtoegang voor ’t Bau-huis ligt op de kop van de site. Het kloppend hart is de grote centrale foyer. Studiebureau Boydens stond in voor de technieken.


Foto Jeroen Verrecht


De grote centrale foyer is de publieke ruimte bij uitstek en toont de bezoeker in één oogopslag de volledige werking van ’t Bau-huis: de 2 zalen, het café, de artiestenloges en de kantoren voor de medewerkers. De grote zaal (1.410m²) is de bestaande grote hal en behoudt de sfeer van een klassieke industriële hal. Daarnaast wordt een nieuwe, akoestische zaal (640m²) gebouwd die door zijn specifieke vorm en speelse configuratie van de draagbalken in contrast staat met de bestaande zaal. De foyer (670m²) is een open glazen doos onder een licht stalen ruimtevakwerk en staat in maximale relatie met de omgeving. Het café (210m²) maakt deel uit van de foyer. Ze kunnen van elkaar gescheiden worden. In een logistieke strook tussen de foyer en de zalen zijn de ondersteunende functies (keuken, sanitair, vestiaire, akoestische sassen en op de verdieping de artiestenloges en kantoren) ondergebracht in direct contact met foyer en zalen.



Foto Jeroen Verrecht

 
De grote zaal, de kleine zaal en het foyer kunnen voor grote evenementen of beurzen gecombineerd gebruikt worden. In’t Bauhaus kunnen evenementen of beurzen georganiseerd worden met een maximale nuttige oppervlakte van 2.900m². 

In 't Bau-huis zijn alle programma’s ondergebracht in één doos. Het geheel, oud en nieuw, wordt ingepakt met translucente rode polycarbonaatplaten. De nieuwe huid laat toe de bestaande hal te isoleren en het complex een expressieve aanblik te geven langs de spoorweg. De inwendige activiteit wordt zichtbaar en ’s nachts letterlijk uitgestraald.




Foto Jeroen Verrecht


Foto Olmo Peeters