Doorzoek volledige site
15 september 2011 | FREDERICK DAENEN

Lichttoren in Antwerpen door awg Architecten

In Antwerpen starten eind dit jaar nog de werken voor een nieuw project van awg Architecten, namelijk de Lichttoren. Het ontwerp zou tegen eind 2013 in zijn volledigheid te bewonderen moeten zijn.
In Antwerpen starten eind dit jaar nog de werken voor een nieuw project van awg Architecten, namelijk de Lichttoren. Het ontwerp zou tegen eind 2013 in zijn volledigheid te bewonderen moeten zijn.





Het project omvat de realisatie van één van de zes torengebouwen in de zone voor stedelijke ontwikkeling horende bij het Park Spoor Noord in Antwerpen. Het programma bevat in hoofdzaak een residentiële invulling (circa 148 appartementen). Aansluitend wordt in de plint van het gebouw een bedrijfsruimte (kantoor) en ondergronds de nodige parkeerplaatsen en bergingen ondergebracht. 

Het BPA legt de ruimtelijke contouren voor dit gebouw vast: een footprint van 19m bij 32m en een hoogte van maximaal 80m. Binnen deze afmetingen wordt het gebouw klassiek geleed: 2 hoge bouwlagen vormen de plint/sokkel van het gebouw, 3 groepen van telkens 6 bouwlagen met variërende verdiepingshoogte vormen het lijf en 1 dubbelhoge bouwlaag met tussenvloer (en geïntegreerde technische ruimten) vormt de beëindiging of bekroning van het volume.





Het architecturaal ontwerp zoekt een evenwicht tussen een duurzaam casco (intelligente ruïne) en het programma. De draagstructuur bestaat uit een centrale kern (trappen, liften en leidingschachten) en dragende gevels. De vloeren zijn vrij van constructieve elementen en daardoor flexibel (her)indeelbaar – veranderbaar in de tijd. De gevels volgen dit ‘functieneutrale’ karakter, enkel de aanwezigheid van uitkragende terrassen en loggia’s verraden het huidig residentieel gebruik.

Het project is gesitueerd en heeft de toegang aan het Park Spoor Noord. De gevels betrachten een slank, verticaal en licht volume. In principe wordt de toren omwille van de toenemende  hoogte van de ramen, lichter en transparanter in de hoogte. De opengewerkte hoeken versterken de slankheid maar geven vanuit de appartementen ook overhoeks zicht op het park, de haven en de binnenstad van Antwerpen.





De toren wordt robuust, als monolithisch en monochroom volume uitgewerkt. De volledig witte gevels worden opgetrokken in baksteen met groot formaat en prefab betonelementen. De verdiepingshoge ramen bestaan uit thermisch en akoestisch isolerende aluminium profielen en beglazing. De uitvoeringsmethodiek, technische realisatie is op dit moment volop in onderzoek.

Binnen het ontwerpproces werd naast de structurele duurzaamheid ook het energievraagstuk en de akoestiek als belangrijke parameters beschouwd. Het project is voorzien van een performant systeem van verwarming, koeling, isolatie en akoestiek. Een luchtdichte, goed geïsoleerde buitenschil met een goede verhouding tussen gesloten en beglaasde geveldelen vormt de basis van het energieconcept. De verdiepingshoge ramen zorgen voor voldoende lichtinval. Zonwering voorkomt oververhitting. Regenwater wordt gebufferd en hergebruikt.



Foto's: Gabari