Doorzoek volledige site
14 september 2009

Tentoonstelling : architecten/brieven/vrienden/Henry van de Velde, Huib Hoste en Raphaël Verwilghen

Tussen 2 oktober en 4 december 2009 vindt er in de Gentse boekentoren een tentoonstelling plaats over de briefwisseling tussen Henry van de Velde, Huib Hoste en Raphaël Verwilghen, drie belangrijke figuren uit de Belgische architectuurgeschiedenis.

Tentoonstelling : architecten/brieven/vrienden/Henry van de Velde, Huib Hoste en Raphaël Verwilghen 

Op Erfgoeddag, dit jaar met als thema ‘Uit vriendschap?’, hernam het CVAa een intieme tentoonstelling rond de briefwisseling van Henry van de Velde, Huib Hoste en Raphaël Verwilghen, drie sleutelfiguren uit de Belgische architectuur van de 20ste eeuw en drie bevlogen briefschrijvers. Een uitgelezen selectie brieven en prentkaarten toont een vriendschap waarin het architecturale en het persoonlijke nauw verweven zijn.

De tentoonstelling, die tussen 2 oktober en 4 december opgesteld wordt in de Gentse Boekentoren, brengt een type architectuurarchief in beeld dat minder spectaculair is dan ingekleurde presentatietekeningen, schetsen of plannen op groot formaat. De brieven en kaartjes bieden evenwel een soms ontroerende en persoonlijke inkijk in de leefwereld en vriendschap van drie ontwerpers van wie het belang voor de Belgische architectuurgeschiedenis van de voorbije eeuw nauwelijks kan worden onderschat.

De tentoonstelling werd samengesteld door professor Luc Verpoest (Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de K.U.Leuven) en wordt gerealiseerd door het CVAa in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Gent. De stukken van de tentoonstelling komen uit het archief van Raphaël Verwilghen, bewaard in de Campusbibliotheek Arenberg in Heverlee, en uit het archieffonds Hoste in het Leuvense Universiteitsarchief. Speciaal voor de Gentse editie werd de tentoonstelling bovendien aangevuld met een aantal brieven uit het eigen Van de Velde-archief van de UGent.

Persbericht: klik hier
Bekijk de poster.

Organisator: CVAa i.s.m. de Boekentoren

Locatie: Boekentoren, Universiteitsbibliotheek Gent
Rozier 9, B-9000 Gent

Toegang: gratis

Openingsuren: ma-vrij (niet op feestdagen)
Uitzonderlijk open op zondag 11 oktober 2009 van 10u tot 18u ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur. Rondleidingen zijn voorzien vanaf 10u, om het uur.

Meer info: website: www.boekentoren.be