Doorzoek volledige site
24 september 2011 | NJ

Achtergael i.s.m. Beel centraliseert politie Brugge in zwevend volume

Onlangs maakte het schepencollege van Brugge de winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor het politiecommissariaat in Brugge bekend. Lieven Achtergael i.s.m. St├ęphane Beel schoot de hoofdvogel af met een wit, zwevend volume.

Onlangs maakte het schepencollege van Brugge de winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor het politiecommissariaat in Brugge bekend. Lieven Achtergael i.s.m. Stéphane Beel schoot de hoofdvogel af met een wit, zwevend volume.


 




 

Eind 2009 werd een internationale wedstrijd-offerteaanvraag uitgeschreven voor het bouwen van het nieuwe politiecommissariaat waarin alle politiediensten in één gebouw zouden worden ondergebracht. Tot op vandaag zijn de politiediensten immers ondergebracht in verschillende verouderde gebouwen in de Brugse binnenstad. Dit model bleek sinds de grote politiehervorming niet langer houdbaar.
Lieven Achtergael i.s.m. Stéphane Beel wist de jury, die rekening hield met de compactheid van het gebouw, de energiezuinigheid, de duurzaamheid, de toegankelijkheid en de klantvriendelijkheid, te overtuigen.

 





 

Het nieuwe politiecommissariaat, vormgegeven als een wit, zwevend volume, staat voor een neutrale en aangename ontvangst van de burger, een kordaat en humaan arrestantencomplex en een hedendaags en flexibel kantoorvolume.
Vandaag geeft de bouwput van 125 meter lang en 58 meter breed de contouren van het gebouw prijs; de helft van de te bouwen oppervlakte is immers ondergronds voorzien.
Het gebouw telt 6700m² kantoren, 1100m² arrestentantencomplex en 4400m² logistieke ruimtes, waaronder een hoogtechnologische dispatching, een sportzaal voor fysieke trainingen, drie theoriezalen en een cellencomplex bestaande uit tien individuele cellen en twee groepcellen. Het arrestantencomplex is zo bedacht dat het in de toekomst kan uitgebreid worden tot een interzonaal complex, waar arrestanten van omliggende politiezones voor korte tijd onderdak kunnen vinden.

Het doel is tegen april 2012 klaar te zijn met de ruwbouw. Vanaf dan kan men starten met de binnenafwerking van het gebouw. Het gebouw zal eind september 2012 officieel ingehuldigd worden. De ingebruikname is gepland voor begin 2013.

 




 

Technische fiche

Plaats: Brugge
Opdrachtgever: Stad Brugge
Ontwerper: Lieven Achtergael i.s.m. Stéphane Beel
Landschap: Lieven Achtergael i.s.m. Stéphane Beel en Bureau Bas Smets.
Studiebureau:     Technieken: Technum – Tracebel Engineering
                             Stabiliteit: Technum – Tracebel Engineering
                             Mobiliteit: Tritel
Aannemer:     Ruwbouw: Wyckaert Bouwonderneming
                          Afwerking: Wycor
                          Gebouwentechnieken: Cegelec