Doorzoek volledige site
01 oktober 2011 | NJ

Kleine prinses opent groot kinderziekenhuis in Gent

Begin september opende de 10 jarige prinses Elisabeth in het gezelschap van haar ouders het nieuwe kinderziekenhuis van het UZ Gent dat haar naam draagt. Het project is een gezamenlijke realisatie van Architectenvennootschap AR-TE, de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, STABO ingenieurs en algemeen aannemer STRABAG Belgium. ELD treedt in dit dossier op als quantity surveyor.

Begin september opende de 10 jarige prinses Elisabeth in het gezelschap van haar ouders het nieuwe kinderziekenhuis van het UZ Gent dat haar naam draagt. Het project is een gezamenlijke realisatie van Architectenvennootschap AR-TEde Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, STABO ingenieurs en algemeen aannemer STRABAG Belgium. ELD treedt in dit dossier op als quantity surveyor.




Foto: Christophe Vander Eecken

 

De campus van het UZ Gent wordt sinds 2009 ingrijpend verbouwd. Het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth, een bijkomende vleugel van ca. 14 500 m² aan het bestaande Kliniekgebouw 12 (K12), is vandaag het grootste gebouw op de UZ-campus. De investering voor dit ambitieuze project bedroeg 35 miljoen euro, gefinancierd door de Vlaamse overheid. STRABAG Belgium stond in voor de gesloten ruwbouw, technieken en afwerking van het gebouw, bestaande uit een kelderverdieping en 6 niveau’s.

De ingenieurs en architecten van AR-TE / STABO en de Jong Gortemaker Algra kwamen tot een efficiënt ingedeeld en ingericht gebouw, waarin alles ingezet wordt op de optimale zorg aan patiëntjes van 0 tot en met 15 jaar. Diverse complexe en uiterst gespecialiseerde ziekenhuisfuncties worden er verzoend, elk met hun eigen hoogmedisch-technologische eisen. Bovendien is de vleugel met zijn creatieve, speelse en ecologisch verantwoorde vormgeving een bijzonder opvallend en eigenzinnig bouwwerk. Het omliggende landschap wordt geïntegreerd in het gebouw, onder meer door het groendak, de (toekomstige) beplanting tegen de betonnen wanden en de glooiende grasperken. Op die manier wil het ontwerp- en bouwteam de kwaliteit van de verblijfsomgeving versterken.



Foto: Christophe Vander Eecken