Doorzoek volledige site
21 juli 2009

2020challenge - Nieuw kantoorgebouw Bayer in Diegem

In Diegem realiseerde Ingenium voor Bayer een nieuw kantoorgebouw van circa 8.000 m┬▓. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Reginald Schellen. Voor dit prestigieuze gebouw werd op het vlak van technische installaties, gestreefd naar een maximale integratie van energiezuinige technologie├źn in een innovatief totaalconcept.
In Diegem realiseerde Ingenium voor Bayer een nieuw kantoorgebouw van circa 8.000 m². Het ontwerp is van de hand van Schellen architecten. Voor dit prestigieuze gebouw werd op het vlak van technische installaties, gestreefd naar een maximale integratie van energiezuinige technologieën in een innovatief totaalconcept.





  • Innovatieve oplossing

Het gebouw van Bayer in Diegem was een van de eerste projecten waar het ClimaDeck, het betonkernactiveringsysteem van van Echo toegepast werd. Hierbij worden in de vloerelementen leidingen geïntegreerd voor koeling en verwarming.  Ten opzichte van ‘klassieke’ oplossingen zoals koelbalken, biedt het systeem van betonkernactivering een aantal voordelen. Doordat wordt gewerkt op basis van straling wordt bijvoorbeeld vermeden dat koude luchtstromen kunnen leiden tot comfortklachten. Anderzijds levert de stralingstemperatuur van de betonnen vloerelementen een positieve bijdrage aan de comforttemperatuur en dus aan het ‘aangevoelde comfort’. Tenslotte is de betonkernactivering ook zelfregelend: in functie van het temperatuursverschil tussen betonplaat en onderliggend kantoor, zal automatisch meer koeling gerealiseerd worden naarmate de temperatuur in het lokaal meer zou stijgen (en dus naarmate de koelvraag groter wordt). Voor de opdrachtgever / gebruiker is het praktisch resultaat een hedendaags kantoorgebouw dat tegemoetkomt aan alle eisen naar gebruikscomfort, maar tegelijkertijd dit comfort op zeer energiezuinige wijze realiseert.

  • Energiebesparing en duurzaamheid



De warmtepomp onttrekt zijn thermische energie aan de bodem via Boorgat Energie Opslag. In dit circuit wordt energie uitgewisseld met de bodem, waardoor in niet-extreme zomercondities kan gekoeld worden zonder bijkomend energieverbruik.  In de winter kan de opgeslagen warmte herbruikt worden als basisverwarming. Door toepassing van grond-lucht warmtewisselaars en energie- en vochtrecuperatie via een warmtewiel op de luchtgroepen wordt het energieverbruik ten gevolge van de hygiëneventilatie zo minimaal mogelijk gehouden, Door toepassing van het  dit totaalconcept zal het primair energieverbruik voor koeling en verwarming van het gebouw gereduceerd worden met ca. 83 %, wat zal resulteren in een jaarlijkse minuitstoot aan CO2 van ca. 19.000 kg/jaar. De gerealiseerde vermindering in energieverbruik en CO2-uitstoot toont het duurzaam karakter van het project duidelijk aan. In dit kader werd het gebouw door het Vlaams Energieagentschap (VEA) dan ook als demonstratieproject geselecteerd.


  



 
  • Toepasbaarheid in andere projecten


Het concept van de Boorgat Energie Opslag is universeel toepasbaar, meer bepaald vooral in regio’s waar het open systeem van koude-warmte opslag (KWO) om diverse redenen niet haalbaar is.De bodem in Diegem is bijvoorbeeld niet geschikt voor de klassieke KWO. Het project is intussen uitgevoerd en in dienst. Hiermee is de toepasbaarheid van deze combinatie van technieken dus bewezen. Als benchmark voor wat een hedendaags kantoorgebouw in Vlaanderen wenst te zijn, vindt dit project navolging bij andere opdrachtgevers en klanten.


Technische fiche

Naam project:: Nieuw kantoorgebouw Bayer Diegem  
Adres: J.E. Mommaertslaan 14, 1831 Diegem
Opdrachtgever: Bayer SA-NV
Architect: Schellen Architecten bvba
Indienstname van het gebouw: eind maart 2009