Doorzoek volledige site
17 oktober 2011

Achtergael ontwikkelt 15770m² in Wondelgem

Begin 2011 nodigde projectontwikkelaar Aclagro drie architectenbureaus uit om deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd voor de ontwikkeling van een 15770m² groot terrein langs de Botestraat in Wondelgem. Het Gentse architectenbureau Lieven Achtergael Architecten werd als laureaat aangeduid en verwierf de gunning van het project.
Begin 2011 nodigde projectontwikkelaar Aclagro drie architectenbureaus uit om deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd voor de ontwikkeling van een 15770m² groot terrein langs de Botestraat in Wondelgem. Het Gentse architectenbureau Lieven Achtergael Architecten werd als laureaat aangeduid en verwierf de gunning van het project.




In het winnende wedstrijdontwerp staat de parktuin centraal. Er werd gekozen om het groene karakter van het projectgebied maximaal tot uiting te brengen. Een grote parkzone wordt afgebakend, waarbinnen drie bebouwbare zones worden gedefinieerd met elk een specifieke invulling: de te restaureren villa, een voormalig lusthof (6 wooneenheden), twee parkvilla’s (30 wooneenheden) en een balkvolume aan de rand van het park (54 wooneenheden), waar op het gelijkvloers 1210m² handelsruimtes voorzien worden. Onder de balk komen een honderdtal ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners.

De villa, een beschermd stadszicht, wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid, zodat per bouwlaag twee appartementen kunnen worden ingericht. De bestaande waardevolle gevels worden gevrijwaard.
De twee parkvilla’s zijn ontworpen om maximaal te kunnen profiteren van bezonning en zichten op het park, terwijl een minimale inkijk de privacy van de bewoners garandeert.
Het balkvolume, met een ‘kop’ van 7 bouwlagen hoog, vormt de overgang tussen park en parking. Via het gelijkvloers worden ruime doorgangen naar het park voorzien.

In het landschapsontwerp staat de aandacht voor een rijke ecologie centraal. De waardevolle bomen blijven bewaard, terwijl het verstikkend struikgewas uitgedund wordt. Een padensysteem verbindt onder andere een poreus plateau, waarop de parkvilla’s gesitueerd zijn met een stedelijk voorplein, dat ter hoogte van het balkvolume naadloos aansluit op de parking van het grootwarenhuis.