Doorzoek volledige site
08 november 2011 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Begraafplaats Kortrijk: Souto de Moura meets SumProject

Na een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werd aan SumProject en Eduardo Souto de Moura de ontwerpopdracht toegewezen voor het nieuwe crematorium Het Uitzicht in Kortrijk. De opdracht van de architecten bestond uit de integratie van een uitvaartsite in een landschappelijke begraafplaats. De combinatie van een serene context, een ceremonieel programma en een functioneel gebouw leidde tot een opmerkelijke architectuur. Architectura sprak met de architecten na de lezing die Souto de Moura onlangs op uitnodiging van Eternit gaf in Kortrijk.
Na een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werd aan SumProject en Eduardo Souto de Moura de ontwerpopdracht toegewezen voor het nieuwe crematorium Het Uitzicht in Kortrijk. De opdracht van de architecten bestond uit de integratie van een uitvaartsite in een landschappelijke begraafplaats. De combinatie van een serene context, een ceremonieel programma en een functioneel gebouw leidde tot een opmerkelijke architectuur. Architectura sprak met de architecten na de lezing die Souto de Moura onlangs op uitnodiging van Eternit gaf in Kortrijk.



 
Het gebouwencomplex bestaat uit een grote en een kleine aula, enkele onthaalkantoren en familieruimtes. Deze functies zijn aangevuld met een technische zaal met drie crematieovens met alle nodige milieutechnieken en filtering.
 
De architecten ontwierpen een gebouw dat in het landschappelijke terrein verzonken is. Het crematorium steekt slechts een meter boven de grond uit. Het groene dak vormt een tafel in het landschap. Het gebruik van architecturaal beton en het concept waardoor daglicht doordringt in het hele gebouw zijn bepalende factoren in de beleving van het gebouw.


De architecten
 
De Portugees Eduardo Souto de Moura is de architect van de eenvoud en de harmonie, die graag werkt met materialen als beton, natuursteen, koper en hout. Ook deze kenmerken zijn duidelijk terug te vinden in het ontwerp van het Kortrijkse crematorium. Souto de Moura heeft begin juni 2011 uit de handen van president Obama de Pritzker-prijs, de nobelprijs voor architectuur, gekregen voor zijn volledige en indrukwekkende oeuvre.
 



SumProject ligt mede aan de basis van het concept en nam de volledig uitvoering op zich. Zij hebben heel wat realisaties op hun repertorium staan, zoals het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers en de uitbreiding van het Cultuurcentrum Brigitinnekerk in Brussel. In Kortrijk realiseerde SumProject het tunnelcomplex aan de Doorniksewijk, de Parking Veemarkt, alsook drie Leie-bruggen met het Albertpark. Relationele architectuur en stedenbouw vormen het fundament en de stabiele grondtoon van SumProject.


Interview Souto de Moura



Souto de Moura over het crematorium in Kortrijk


Souto de Moura: "Ik heb geprobeerd een evenwicht te vinden tussen het publieke en het private aspect. De bedoeling was een ruimte voor reflectie over het leven en de dood te creëren die geen kerk of een ander religieus gebouw was. En ik denk dat ik daar in geslaagd ben. Er is het onderscheid tussen het private binnengedeelte, waar de getroffen families hun gemis kunnen beleiden, en de grote ramen die uitzien op de buitenwereld,  het landschap, waar het leven zich situeert. Zo krijgt men terug zin om naar buiten te gaan en van de mooie zaken in het leven te genieten."


Interview met Jan Kalhöfer van SumProject




Jan Kalhöfer: "Het project bevindt zich langs de Ambassadeur Baertlaan ter hoogte van de begraafplaats van Bernardo Secchi. Uit respect voor en aansluitend op deze begraafplaats hebben wij een gebouw geconstrueerd dat zich volledig onder de grond bevindt. het publiek komt van de zijde van de begraafplaats en gaat via een mooie helling naar een patio onder de grond het gebouw binnen. Het is een afwisseling tussen lage en hoge ruimtes, open en gesloten, tussen ruimtes met licht en meer besloten intiemere ruimtes. De ceremoniezaal zelf, de aula, is een ruimte waar het daglicht helemaal vooraan boven de plek van de ceremonie neerdaalt. Na de ceremonie gaat het publiek terug naar buiten en krijgt het de kans om ingetogen een prachtig zicht te hebben op de vallei achter het bouwterrein en de begraafplaats van Secchi, en gaat zo naar buiten."