Doorzoek volledige site
11 november 2011 | NJ

Zuidzicht van BURO II & ARCHI+I meert aan in Hasseltse kanaalkom

De kanaalkom van Hasselt wordt opgewaardeerd tot de Blauwe Boulevard. Met behulp van een masterplan beoogt men niet enkel een mix van sociale huisvesting en betaalbare appartementen, maar ook luxe-appartementen. Het project Zuidzicht, ontworpen door BURO II & ARCHI+I, zal zo’n 300 wooneenheden bevatten, alsook enkele commerciële ruimten. De relatie met water, licht en de mooie zichten vormden de uitgangspunten van het project.

De kanaalkom van Hasselt wordt opgewaardeerd tot de Blauwe Boulevard. Met behulp van een masterplan beoogt men niet enkel een mix van sociale huisvesting en betaalbare appartementen, maar ook luxe-appartementen. Het project Zuidzicht, ontworpen door BURO II & ARCHI+I, zal zo’n 300 wooneenheden bevatten, alsook enkele commerciële ruimten. De relatie met water, licht en mooie zichten vormden de uitgangspunten van het project.





 

De kiezelparking aan de overkant van de gelatinefabriek in Hasselt zal de komende jaren ernstig transformeren. Voor deze plek werd door BURO II & ARCHI+I binnen het bestaande BPA een masterplan opgesteld. Dit masterplan voorziet enkele flatgebouwen waarbij de oriëntatie en zichten van de woongelegenheden werden geoptimaliseerd. Maar liefst 90% van de appartementen hebben een uitstekend zicht op het water, en dit zonder de achterliggende site van het water af te sluiten. De binnentuinen die tussen de gebouwen ontstaan, openen zich naar het kanaal en naar het achtergelegen gebied toe. Door de fragmentering van het volume en de glazen uitvoering van de luxueuze penthouse-appartementen met dubbelhoge ruimtes wordt de schaal van het project gebroken.





 

‘Zuidzicht’ wil vooral een zuiders vakantiegevoel uitstralen. Bijgevolg wordt er - in tegenstelling tot de eerder gesloten architectuur van het naastliggende project - gekozen voor een open, lichte architectuur. Elk appartement heeft een uniek leefterras dat in verbinding staat met de leefruimte. Deze terrassen zijn geschrankt om het zonlicht maximaal toe te laten en geven een uniek karakter aan elk appartement. De afgeronde hoeken en het gebruik van witte kleuren zijn het gevolg van een subtiele verwijzing naar de boten van de jachthaven.
Qua materialisatie beoogde men aanvankelijk het lichte effect van zuiders carrara-marmer. Omdat dit materiaal niet bestand blijkt te zijn tegen het Belgisch klimaat, wordt gekozen voor een gepolijste witte beton. Dit materiaal heeft dezelfde esthetische kenmerken, maar is weersbestendig en veroudert niet.

Het project zal in vier fasen gerealiseerd worden. In deze verschillende fasen wordt een grote diversiteit aan wooneenheden voorgesteld. Zowel kleinere éénslaapkamerappartementen als grotere duplex villa-appartementen met dubbelhoge ruimtes komen aan bod.
In een eerste fase worden aan een nieuw plein dat door de stad wordt aangelegd een zestigtal wooneenheden en enkele commerciële ruimtes gerealiseerd.


 


Technische fiche

Ligging:  Kempische Kaai, Hasselt
Opdrachtgever: Kolmont Woonprojecten nv / Willy Tans
Architect: BURO II & ARCHI+I
Studiebureaus: Bureau Bouwtechniek nv (EPB en haalbaarheidsstudie duurzaamheid) 
   Milieu en bouwconsult bvba (veiligheidsadviseur)
   Libost-groep nv (technieken)
   Stubeco (stabiliteit)
Oppervlakte: ca. 288 wooneenheden 
   876 m²handel/horeca/kantoren
   11 297m² (terrein) + 34 760 m² (bovengronds) + 13 890 m²(ondergronds)
   Fase 1: 8 807 m² (59 units en 3 units voor commerciële doeleinden)
   Fase 2: 8 669 m² (77 units)
   Fase 3: 8 867 m² (82 units)
   Fase 4: 9 177 m² (64 units)